'La data de 22 mai 2015, în termenul legal prevăzut de art. 71 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, a fost emis Ordinul Prefectului judeţului Iaşi privind constatarea suspendării de drept a exercitării mandatului de primar al Municipiului Iaşi de către domnul Gheorghe Nichita, pe durata existenţei măsurii preventive a arestului la domiciliu. Grupul de lucru constituit la nivelul Instituţiei Prefectului judeţului Iaşi, analizând documentele comunicate de către Curtea de Apel Bucureşti, precum şi prevederile legale aplicabile, a constatat că, în comunicarea adresată instituţiei prefectului, instanţa de judecată a înţeles să indice în mod expres aplicarea art. 71 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, articol care reglementează suspendarea de drept a mandatului de primar', se arată în comunicat.

Având în vedere că Instituţia Prefectului judeţului Iaşi a adoptat deja o conduită, în cazul similar al preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, cu privire la modul de interpretare a dispoziţiilor legale, reprezentanţii guvernului în teritoriu susţin că această practică trebuie aplicată uniform pe viitor.

'Prin urmare, în orice altă situaţie în care o instanţă va dispune măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru un ales local din judeţul Iaşi, se va înţelege că aceasta este asimilată măsurii arestului preventiv, ca şi efecte administrative, chiar şi în situaţia în care instanţa nu indică în mod explicit acest lucru în hotărâre sau în comunicare', se precizează în comunicatul de presă.

Având în vedere situaţia excepţională apărută prin suspendarea mandatului primarului municipiului Iaşi, cei de la Instituţia Prefectului au dispus comunicarea de îndată a Ordinului privind constatarea suspendării către Secretarul Municipiului Iaşi, recomandând convocarea plenului Consiliului Local, preferabil chiar în următoarea zi lucrătoare, pentru desemnarea, prin votul secret al majorităţii consilierilor locali în funcţie, a viceprimarului care va exercita temporar atribuţiile primarului municipiului Iaşi delegarea, prin hotărâre, a unui consilier local care va exercita, tot temporar, atribuţiile viceprimarului desemnat.

Gheorghe Nichita se află în arest la domiciliu, fiind acuzat de DNA de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie – aprilie, Nichita, abuzând de funcţia de primar, i-a determinat pe Liviu Hliboceanu, director general al Poliţiei Locale Iaşi, şi Ştefan Avîrvarei, şef serviciu în cadrul poliţiei, dar şi pe alte persoane din cadrul instituţiei pe care o conducea să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să le folosească şi să permită accesul unor persoane neautorizate la acestea, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

Nichita este acuzat că, în aceeaşi perioadă, i-a determinat cu intenţie pe cei doi poliţişti să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajaţi ai Poliţiei Locale, a unor activităţi de supraveghere a unei persoane, cu consecinţa prejudicierii intereselor legale ale instituţiei din care făceau parte şi pentru a obţine un folos nepatrimonial necuvenit. AGERPRES