În prima zi de Paște credincioșii serbează Învierea Domnului. Astăzi trebuie respectate mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții.

În dimineața de Paște, tradiția spune că înainte de răsărit, băieții și fetele trebuie să se scalde într-o apă curgătoare, pentru a fi iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi. De asemenea, tot dimineața, credincioșii trebuie să se spele pe faţă cu apă neîncepută de izvor în care este pus un ou înroșit și un ban de argint. Se spune că cei care fac asta vor fi sănătoşi şi cu faţa frumoasă.

Duminică credincioșii trebuie să se înnoiască și să se îmbrace cu hainele noi speciale de Paște.

Probabil că nu știați, dar ouăle de Paște trebuie ciocnite într-un anumit fel, nu la întâmplare. În prima zi se ciocnes cap în cap, în a doua zi cap în dos, iar în a treia dos cu dos.

Se spune că este bine ca primul ou spart să fie mâncat de toată familia. Capul acesteia trebuie să împartă oul tuturor membrilor. Astfel se spune că familia va rămâne mereu unită.

Despre cei care ciocnesc ouă de Paște se spune că se vor întâlni pe lumea cealalttă. Dacă nimeriți un ou cu două gălbenușuri înseamnă că vă veți căsători în curând.

În popor se spune că cine moare de Paște se duce în Rai, pentru că în Săptămâna Mare porțile Raiului sunt deschise.

În prima zi de Paște este bine să mâncați prima oară pască și ou, ca să fiți curaţi ca pasca şi sănătoşi ca oul.