Vineri dimineţă reţelele de internet din ţară rămâneau inaccesibile.

Egiptul a făcut ceea ce nenumăraţi specialişti au considerat multă vreme imposibil pentru un stat cu o economie bazată aproape în totalitate pe internet: s-a deconectat complet de la internet pentru a reduce protestele la tăcere.

Potrivit Associated Press, niciunul dintre cei patru furnizori principali de internet din Cairo: Link Egypt, Vodafone/Raya, Telecom Egypt şi Etisalat Misr nu funcţiona vineri dimineaţă, iar accesul la internet de pe laptopuri şi telefoane mobile rămânea blocat.

Nu au mai fi putut trimise mesaje prin intermediul reţelelor de socializare Twitter şi Facebook. Până şi site-ul guvernului egiptean şi cel al ambasadei SUA la Cairo au fost blocate.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui Mubarak a reamintit avertizarea Ministerului de Interne de a lua ‘măsuri decisive’ împotriva protestelor care au fost organizate în cea mai mare parte prin intermediul internetului.

Autorităţile egiptene au decis să taie accesul la internet în momentul în care grupurile de opoziţie, printre care şi Fraţii Musulmani, se pregăteau să participe la manifestaţiile ‘de mânie’ prevăzute pentru vineri în mai multe oraşe din ţară. Valul de manifestaţii împotriva puterii a făcut deja şapte morţi, cinci manifestanţi şi doi poliţişti, precum şi zeci de răniţi, menţionează AFP.

Manifestaţiile au început marţi în Egipt. Ele sunt cele mai importante de la venirea la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, în 1981.
SURSA: Agerpres