‘Sub acoperirea anonimatului, doi miniştri au indicat că preşedintele Klaus ar dori ca guvernul să negocieze o excepţie asupra adoptării euro’, potrivit site-ului iDNES.cz.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Radim Ochvat, a refuzat să comenteze această informaţie, menţionează AFP.

Excepţia ar urma să permită ţării să păstreze moneda sa chiar dacă ea îndeplineşte toate criteriile pentru adoptarea euro, după exemplul Marii Britanii şi al Danemarcei. Ea ar anula angajamentul de a adopta până la urmă moneda europeană semnat de Praga în momentul aderării la UE în 2004.

Cu toate acestea, ministrul ceh de Finanţe, Miroslav Kalousek, a declarat pentru iDNES.cz că ‘chiar dacă se vorbeşte despre negocierea unei excepţii asupra euro, aceasta nu este poziţia guvernului ceh’.

Şeful statului ceh şi-a reafirmat luni opoziţia sa faţă de adoptarea monedei europene, afirmând că, începând cu criza euro în 2010, nu mai există ‘niciun grup distinct definit în Republica Cehă, nici guvernul, nici Parlamentul, nici banca centrală, care ar recomanda aderarea la zona euro într-un viitor imaginabil’.

Intrată în UE în 2004, Republica Cehă nu a furnizat pentru moment o dată pentru a adopta euro. O majoritate dintre cehi (55%) se opune înlocuirii coroanei cu moneda europeană, potrivit Institutului oficial de sondaje CVVM.

În funcţie de la mijlocul lunii iulie, guvernul de centru-dreapta al lui Petr Necas, fervent partizan al austerităţii bugetare, şi-a fixat ca principal obiectiv reduceri bugetare radicale pentru a împiedica ţara să se înglodeze în datorii.

Proiectul guvernamental al bugetului 2011, a cărui adoptare definitivă este aşteptată la jumătatea lunii decembrie, limitează deficitul public la 4,6% din PIB. Guvernul speră să îl readucă în 2013 la 2,9% sub pragul de 3% fixat prin criteriile de la Maastricht.
SURSA: Agerpres