Prima ședință a coliției după demiterea lui Voiculescu. Când se va încheia scandalul

Duminică, președintele Senatului, Anca Dragu, a criticat decizia e revocare pe care a luat-o premierul și a precizat că a existat o sincopă în coaliție. Ea a mai spus că cel mai probabil discuţia va avea loc luni în coaliţie, estimând că situaţia va fi deblocată în două săptămâni.

Miercuri, premierul Florin Cîțu a decis revocarea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății. Decizia aceasta nu a fost bine văzută de către cei din USR-PLUS, motiv pentru care ei au precizat că vor continua să facă parte din coaliția de guvernare, dar nu-l vor mai susține pe Florin Cîțu ca premier.

Premierul a declarat, săptămâna trecută, că interimatul Ministerului Sănătății va fi asigurat de vicepremierul Dan Barna, însă acesta a refuzat. Drept urmare, prim ministrul a fost nevoit să preia interimatul acestui minister.

PNL și UDMR îl susțin în continuare pe Cîțu

După ce USR-PLUS a anunțat că nu-l mai susține pe Florin Cîțu, liderii PNL și UDMR au precizat că nu există altă soluție politică de guvernare decât actuala coaliţie şi au subliniat că USR PLUS trebuie să facă o nouă propunere de ministru al Sănătăţii. De asemenea, aceştia şi-au reiterat susţinerea pentru Florin Cîţu în funcţia de prim-ministru.

Pe de o parte, Ludovic Orban a precizat că trebuie să treacă o perioadă pentru a se liniști spiritele pentru o nouă reuniune a coliției de guvernare, pe de altă parte, Kelemen Hunor a făcut apel la colegii din coaliție pentru o discuție calmă în perioada următoare.

Schimb dur de replici

Vineri, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a susţinut că premierul Florin Cîţu nu a discutat aproape niciodată cu Ministerul Sănătăţii şi s-a transformat “în primul epidemiolog al ţării”, adăugând că s-a înşelat atunci când a crezut că “epoca epoleţilor a trecut”. El a acuzat şi faptul că “există diferenţe fundamentale” între numerele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din spitalele COVID şi a spus că Unifarm reprezintă “unul dintre cele mai mari jafuri ale pandemiei”.

În replică, premierul Florin Cîţu i-a solicitat vicepremierului Dan Barna să prezinte în şedinţa de Guvern dacă ştia despre existenţa unor diferenţe între datele raportate şi cele reale privind persoanele infectate cu SARS-CoV-2 care au murit şi ce măsuri a dispus. Dan Barna a precizat, ulterior, că în cursul zilei de joi a fost informat de echipa de la MS că verifică posibile inadvertenţe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi şi a transmis o notă la Cabinetul premierului.

Orban, amenință miniștrii din Guvern

Aflat sâmbătă în Maramureş, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că “orice ministru trebuie să ştie că, înainte de a-şi ataca premierul, trebuie să-şi scrie demisia”.

“Dacă nu şi-a scris demisia, trebuie să ştie că va pleca acasă, aşa cum a plecat acasă Voiculescu. În nicio ţară democratică din lumea asta niciun ministru nu-şi permite să atace premierul. Premierul este cel care conduce Guvernul. În momentul în care ataci premierul, înseamnă că nu mai ai ce să cauţi în Guvernul respectiv”, a spus Orban.

Sursă foto: Dreamstime