România trece în acest moment printr-o criză politică, în urma demiterii ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, într-o perioadă cum nu se poate mai proastă, simultan cu ameninţările Rusiei în regiune.

Vlad Voiculescu era considerat de unii colegi drept un „arogant în chip angelic”

Revocarea din funcţie a ministrului Sănătăţii nu i-a surprins pe politicienii din coaliţia de guvernare şi nici chiar pe Dan Barna, preşedintele USR. În Guvern se vorbea despre Voiculescu cu o duioșie ironică atunci când era numit „arogant în chip angelic”, iar greșelile lui erau contabilizate de mai multă vreme și de PNL, și de USR, se arată într-un material publicat în ediţia română a Deutsche Welle, semnat de Sabina Fati.

Vlad Voiculescu şi-a pierdut funcţia după ce Ministerul pe care-l conducea a dat un Ordin prin care schimba criteriile de carantinare a localităților (Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 506/2021), fără a se consulta cu Florin Cîţu sau a anunţa Guvernul.

Schimbarea strategiei de carantinare a localităților trebuie să aibă girul întregului executiv și nu poate fi făcută unilateral de un ministru, indiferent de cât de bine intenționat ar fi. Nu e vorba neapărat despre autoritatea premierului, ci despre respectarea unor reguli, pe baza cărora funcționează democrația și care n-ar trebui să aibă legătură cu vanitatea personală a demnitarilor, se mai arată în materialul din Deutsche Welle.

Înlocuirea premierului în schimb revocării ministrului Sănătăţii, un schimb disproporţionat

Reacţia celor din USR PLUS ar putea duce, pe termen scurt, la retragerea de la guvernare sau la votarea, alături de PSD şi AUR, a unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului, însă niciuna dintre variante nu avantajează USR-ul. Mai mult, sunt miniştri ai acestei formaţiuni care nu doresc să se retragă. Spre exemplu, Cristian Ghinea, care a renunţat la fotoliul de europarlamentar pentru postul de ministru şi ar rămâne acum fără job după doar 5 luni. Şi alţi miniştri USR și-au consolidat pozițiile și au agende importante, precum Cătălin Drulă la Transporturilor sau Stelian Ion la Justiție.

Dan Barna cere acum înlocuirea premierului, ca urmare a revocării ministrului Sănătăţii, însă este un schimb disproporţionat. Nu doar jucătorii de șah știu că Regina se sacrifică doar dacă se poate prevedea câștigarea partidei, altminteri nu poate fi dată dama pentru un cal sau pentru un nebun. De aceea e puțin probabil ca liberalii să accepte acest compromis, chiar dacă Ludovic Orban și-ar dori să revină la Palatul Victoria, se mai arată în materialul citat.

Câştigători clari în această criză sunt PSD şi AUR, care ar putea creşte în sondaje din cauza războiului intern din coaliţia de guvernare şi a complicaţiilor date de pandemia de COVID-19. Totuşi, cele două formaţiuni nu au şanse să ajungă la guvernare înainte de alegerile din 2024.

Sursa foto: Capital