Imediat după câştigarea alegerilor, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat un calendar al aplicării măsurilor din programul de guverare. Atunci, a promis că, de la 1 martie, TVA va fi zero pentru vânzarea locuinţelor, pentru publicitate şi pentru materiile prime din agricultură

Acum însă, promisiunea pare să fie uitată de Executiv, care ar trebui să respecte cu stricteţe programul de guvernare, după cum le-a cerut imperativ Liviu Dragnea. Acesta a depus în Parlament, o iniţiativă legislativă care cuprinde aceste măsuri, însă procedura este una de durată şi nu va intra în vigoare de mâine, aşa cum promisese PSD iniţial.

Potrivit unor surse din Ministerul Finanţelor, nu există nicio iniţiativă legislativă la această instituţie care să prevadă aceste măsuri şi care să fie pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de mâine.

Legea pentru modificarea noului Cod fiscal, depusă de Liviu Dragnea la Senat, prevede „aplicarea cotei zero TVA“ pentru livrarea de locuinţe de către persoane fizice, livrarea de construcţii destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari, case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap, livrarea de clădiri către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietatesau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.

Cu dedicaţie pentru partide

Consultantul fiscal Gabriel Biriş,fost secretar de stat în ministerul de Finanţe, a explicat pentru Capital că aceste promisiuni contravin legilor europene şi că, dacă vor fi aplicate, România riscă declanşarea unei proceduri de infrignment. „Directiva europeană pentru TVA interzice clar reducerea cotei sub 5%. Iar vânzarea sau cumpărarea de locuinţe, dar şi publicitatea nu sunt incluse pe lista din anexa 3 a Directivei europene pe TVA. De altfel, cea din urmă este propusă cu dedicaţie pentru partide. Respectiv între firme TVA este neutru atâta timp cât se poate deduce şi recupera. Însă partidele nu pot deduce TVA. Astfel, în campaniile electorale costurile scad substanţial în cazul contractelor cu mass-media“, a explicat Gabriel Biriş. Totodată, reducerea TVA la zero la materiile prime, este interzisă. TVA în acest caz este de 9% şi nu poate scădea sub 5%“, a explicat Biriş. În cazul
serviciilor de difuzare de publicitate prin mass-media se aplică cota redusă de TVA de 0%, „în vederea stimulării acestui sector de activitate“, potrivit proiectului de lege depus de Liviu Dragnea la Senat.