Prima lege anti-monopol, care a fost propusa in China acum 15 ani si aprobata in 2007 va intra in vigoare de la 1 august anul curent. Investitorii din China sustin ca noua lege reprezinta un punct de referinta in tranzitia economiei acestei tari si totodata, un element in plus in favoarea deschiderii pietelor sale spre mediul economic international. Mai mult, in opinia economistilor, aceasta lege este „constitutia unei economii de piata”, datorita importantei sale in promovarea unui mediu de concurenta loiala.

„Investitorii straini ar trebui sa priveasca aceasta lege ca pe un semnal pozitiv in privinta viitoarelor investitii in China”, a declarat profesorul Li Shuguang, de la Universitatea Chineza de Studii Politice si Administrative, care a participat la formularea proiectului de lege. Li a adaugat ca odata cu intrarea in vigoare, noua lege va reduce simtitor riscul noilor investitii in China. La randul sau, James Zimmerman, presedintele Camerei Americane de Comert in China a spus ca „noua lege anti-monopol stabileste un cadru de baza pentru constructia unui mediu competitiv sanatos”.

Totusi, in ciuda progreselor inregistrate pana acum si a semnelor pozitive pe care aceasta lege le aduce, expertii sunt de parere ca mai este inca un drum lung de parcurs pana la momentul in care China va avea un mediu concurential sanatos. Shi Jianzhong, un alt expert care a participat la formularea proiectului de lege a spus ca probabil aceasta este cea mai scurta lege anti-monopol din lume, pentru ca traseaza numai anumite principii.

Sursa: Asia NEws Network