Tehnologia LTE a fost utilizată, până în acest moment cu precădere pentru a susţine trafic mobil de date superior, însă operatorii din toată lumea au început să îşi dezvolte şi modernizeze reţelele pentru a susţine servicii de voce şi SMS prin LTE pregătindu-se astfel pentru lansarea unor servicii multimedia interoperabile noi, disponibile pe smartphone-uri LTE la nivel internaţional.

Una dintre cele mai mari provocări pentru operatori se referă la nevoia lor de a garanta că nici un apel nu se va întrerupe în momentul în care utilizatorul iese din zona de acoperire a reţelei LTE, trecând într-o zonă cu 3G.

Ericsson şi Qualcomm Incorporated au încheiat cu succes prima comutare din mers a unei convorbiri şi, cu ajutorul funcţionalităţii Single Radio Voice Call Continuity (SRVCC) certificate prin standardul 3GPP, le-au putut garanta utilizatorilor servicii de voce fără întreruperi chiar şi în zone fără acoperire LTE, apelul find comutat automat către reţeaua WCDMA sau GSM disponibilă.

Primul transfer de succes al unui apel între o reţea LTE şi una WCDMA a fost realizat pe 23 decembrie anul trecut, folosind o infrastructură de reţea end-to-end Ericsson şi un chip de smartphone modular LTE/ 3G produs de Qualcomm.

„Reuşita acestui transfer complex dintr-o reţea LTE, transfer realizat cu sprijinul Qualcomm, reprezintă dovada că putem ajuta operatorii să răspundă cerinţelor consumatorilor prin servicii voice over LTE clare şi de calitate. Astfel, cu ajutorul nostru, operatorii vor putea să suţină acelaşi nivel ridicat de calitate a serviciilor de voce cu care şi-au obişnuit clienţii chiar şi în momentul introducerii funcţionalităţii voice over LTE” a declarat Johan Wibergh, Head of Business Unit Networks, Ericsson.

Primii operatori vor începe implementarea soluţiei SRVCC până la finalul acestui an, urmând ca anul 2013 să fie marcat de mai multe lansări comerciale la nivel internaţional.