Prima companie de stat care și-a mutat conturile de la BCR! A optat pentru una cu capital românesc

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este prima compania de stat care alege să își mute operațiunile bancare de la BCR, la o bancă cu capital românesc.

Decizia Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere vine după ce Austria a blocat intrarea României în Spațiul Schengen, în cursul săptămânii trecute.

Din informațiile Realitatea TV, Compania Națională de Administrarea a Infrastructurii Rutiere și-a închis conturile de la BCR și s-a mutat la CEC.

„CNAIR și-a închis conturile la BCR. Le-a mutat la CEC. Decizia a fost luată în urmă recentelor declarații ale cancelarului austriac Karl Nehammer din care reiese că Austria nu mai este o țară sigură în special din cauza imigrației ilegale.

În acest sens pentru CNAIR reprezintă un risc major că fluxurile financiare ale Companiei să fie gestionate de instituții care provin dintr-o țară incapabilă să iși asigure securitatea frontierelor și a propriilor cetățeni”, arată sursa anterior citată.

Companiile austriece din domeniul bancar sunt investigate de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței a anunțat că are în derulare investigații în care sunt implicate BCR și Raiffeisen Bank România, ambele companii austriece, deoarece ar fi participat la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR.

Cele două instituții bancare fac parte din rețeaua de zece astfel de companii care sunt verificate inopinat de către Consiliul Concurenței la finalul acestui an.

„Declanşăm investigaţii atunci când avem indicii că lucrurile nu funcţionează cum trebuie din punct de vedere concurenţial, iar sancţiunile le aplicăm pe baza dovezilor strânse în luni şi chiar ani de muncă. O parte dintre firmele sancţionate recunosc faptele, dar adesea amenzile noastre sunt contestate în instanţă. Câştigăm însă peste 90% dintre acestea, iar companiile trebuie să plătească pentru că au încălcat legea”, a declarat, luni, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Instituția mai spune că a amendat mai multe companii cu acționariat austriac, fiind vorba despre OMV Petrom și OMV Petrom Marketing. Ambele au primit amenzi de 503 milioane de lei, după ce s-a descoperit că au făcut parte dintr-un cartel pe piaţa carburanţilor, înţelegându-se să retragă de pe piaţă un sortiment de benzină.