Tensiunile dintre România și Austria se adâncesc. Cancelarul austriac vine cu o replică de ultim moment pentru români

Cancelarul austriac Karl Nehammer a spus recent că veto-ul împotriva aderării României la spațiul Schengen nu va avea consecințe negative pentru companiile austriece prezente în România.

De asemenea, acesta a susținut și că un posibil boicot al companiilor austriece ar dăuna mai degrabă României, ci nu Austriei.

„Aduc bani în țară și oferă locuri de muncă”, a explicat oficialul austriac, referitor la boicotarea companiilor din România, conform orf.at

Mai apoi, acesta a negat că în spatele votului negativ ar exista motive politice.

Nehammer a susținut că orice legătură cu alegerile din Austria Inferioară de la finalul lunii ianuarie este „o presupunere absurdă”.

Amintim că anunțul cancelarului austriac a venit după ce proprietarii unor mari societăţi comerciale din România au anunțat în ultimele zile că și-au închis conturile pe care le aveau la cele două bănci cu capital austriac și că nu vor mai cumpăra carburant de la compania în care o firmă din Austria este acționar majoritar.

Totodată, anumiți politicieni s-au alăturat și ei protestului.

Recentul veto al Austriei a atras critici dure nu numai din partea țărilor în cauză, ci și din partea multor alte țări ale UE

Recentul veto al Austriei la aderarea Bulgariei și României la Acordul Schengen, care garantează libera circulație a persoanelor în interiorul țărilor Schengen, a provocat critici dure nu numai din partea țărilor în cauză, ci și din partea multor alte țări ale UE. Chiar și guvernul italian naționalist de dreapta a condamnat această acțiune.

Pentru Nehammer, ridicarea dreptului de veto ar fi posibilă doar după ce protecția frontierelor din Bulgaria și România ar fi fost îmbunătățită.

Simultan, Nehammer a argumentat că Austria nu a avut niciun cuvânt critic de spus despre Ungaria, dintre toate țările, în disputa care amestecă libertatea de circulație în UE, politica de azil și lipsa unei politici de imigrație, din motive pragmatice.

„Ungaria este o țară vecină și este nevoie de cooperare în materie de securitate și poliție”, a susținut Nehammer, spunând că Austria oferă o astfel de cooperare și Bulgariei și României.