Valoarea creditelor din programul „Prima Casă” aprobate până în momentul de faţă este de 21,8 milioane euro, potrivit informaţiilor furnizate de către oficiali ai Fondului Naţional de Garantare.

„Până în momentul de faţă, mai exact până vineri, căci datele de astăzi încă nu sunt finalizate, s-au aprobat 523 de dosare, valoarea creditelor garantate fiind de 21,8  milioane de euro”, a declarat pentru capital.ro  Irina Constantinescu, directorul executiv al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM.

În afara celor 523 de dosare aprobate mai sunt „câteva zeci” de dosare „incorecte”, mai spune Irina Constantinescu. Ca urmare, acestea nu au primit încă aprobarea, Fondul solicitând băncilor în cauză completarea sau, după caz, corectarea documentelor necesare.

Program de 1 miliard de euro

În programul „Prima casă” s-au înscris iniţial 20 de bănci, în final rămânând 19, după „abandonul” ING, care a anunţat că va lansa pe cont propriu un program similar.

Valoarea toală a creditelor ce pot fi acordate programului „Prima Casă” a fost stabilită la un miliard de euro, nivel care a fost suprasubscris în proporţie de aproape 50%. Ca urmare, a fost necesară o repartizare a unor cote în funcţie de bancă.

Astfel, BCR a primit o cotă de 308 milioane euro, BRD de 171 milioane euro, ultimul loc fiind ocupat de către ATE Bank, cu o cotă repartizată de 5 milioane de euro.