Ca întotdeauna, predicțiile cuprind piețele și regiunile geografice în lung și-n lat; mergând de la întoarcerea drastică a petrolului la 100$ pe baril, la mult lăudații unicorni din Silicon Valley care se întorc în mit. Alte afirmații includ creșterea rublei rusești cu 20% versus coșul dolarul american /euro, Olimpiada care ajută în forță redresarea Braziliei și o scădere a obligațiunilor corporative.

Steen Jakobsen, economist șef la Saxo Bank, a comentat: “Ne apropiem de finalul paraliziei de paradigmă ce a dominat reacția politică la criza financiară globală. Relaxarea cantitativă și alte forme de intervenție au eșuat. China este în tranziție, iar tensiunile geopolitice sunt mai complexe ca niciodată. Costul marginal al banilor crește, la fel și volatilitatea și incertitudinea. În acest context am stabilit previziunile acestui an.”

“Previziunile Scandaloase ale Saxo Bank rămân un exercițiu în găsirea a zece idei relativ controversate și fără legătură între ele care ți-ar putea răsturna universul investițiilor. Este un moment plin de satisfacții să vezi cum previziunile controversate stârnesc imaginația clienților și alimentează o dezbatere continuă; exact acest proces al dezbaterilor și al gândirii anti-turmă este cel care se află la baza tradiției de acum stabilite a Saxo de a încerca să atragă atenția asupra lucrurilor de neînțeles”, a adăugat Steen Jakobsen.

Mai jos, prezentăm Previziunile Scandaloase ale Saxo Bank 2016 

 

  1. Direcția EURUSD? Este 1,23…

Europa are un surplus masiv de cont curent, iar inflația mai scăzută ar trebui, după logica macroeconomică, să însemne o monedă mai puternică, nu mai slabă. Cursa spre un nivel scăzut a trecut printr-un ciclu complet, acest lucru însemnând că ne-am întors la un dolar mai slab ca rezultat direct la politicii SUA în ce privește dobânzile.

 

  1. Rubla rusească crește cu 20% până la finalul lui 2016

Până la sfârșitul anului 2016, o creștere a cererii pentru petrol și creșterea dobânzilor de către Fed într-un ritm lent nepotrivit va duce la creșterea rublei rusești cu aproape 20% față de coșul dolar american /euro în 2016.

 

  1. Unicornii din Silicon Valley aduși cu picioarele înapoi pe pământ

2016 va semăna cu 2000 în Silicon Valley pe măsură ce mai multe start-up-uri vor întârzia monetizarea și modelele de business concrete în schimbul câștigării utilizatorilor și al încercării de a ajunge la o masă critică.

 

  1. Olimpiada va ajuta în forță redresarea pieței emergente din Brazilia

Stabilizarea, investițiile făcute în Olimpiadă și reformele modeste vor aduce o redresare a sentimentului în Brazilia, cu exporturi ale pieței emergente ajutate de valutele locale mai ieftine. Rezultatul: capitalurile proprii de pe piața emergentă vor avea un an foarte bun – vor depăși obligațiunile și alte capitaluri proprii.

 

  1. Democrații mențin președinția, recâștigă Congresul într-o victorie covârșitoare în 2016

Partidul Republican trece de la forță la o slăbire dramatică pe măsură ce se manifestă dezacordurile de pe urma unei lupte interne legate de direcția viitoare. Acest lucru va duce la o victorie covârșitoare a Partidului Democrat, luând în considerare executarea cu succes a campaniei de creștere a numărului de voturi în rândul generației Y care votează masiv datorită frustrării generate de impasul politic și perspectivele scăzute pentru găsirea unui loc de muncă din ultimii opt ani.

 

  1. Problemele OPEC determină scurta întoarcere la 100$/barilul de petrol

Prețul de coș al țițeiului OPEC scade la cel mai mic nivel din 2009 încoace, iar neliniștea membrilor mai bogați sau mai puțin bogați ai cartelului în legătură cu strategia „furnizează-și-condu” continuă să crească. Mult-așteptatul semn al unei încetiniri accentuate în producția non-OPEC pare că începe să pâlpâie. Încurajat în mod corespunzător, OPEC prinde piața la vârf cu o ajustare în scădere la rezultat. Prețul determină o redresare rapidă, investitorii îngrămădindu-se să revină pe piață de pe poziția long – aducând din nou prețuri de 100$/baril la orizont.

 

  1. Argintul iese de sub dominația aurului pentru a crește cu 33%

2016 va aduce o încredere reînnoită în argint. Tendința politică spre reducerea emisiilor de dioxid de carbon prin susținerea energiei regenerabile va crește și mai mult cererea industrială pentru acest metal datorită folosirii sale în celule solare. Ca atare, argintul va crește cu o treime, lăsând în urmă alte metale.

 

  1. Fed-ul agresiv va fi martorul unei scăderi a obligațiunilor corporative globale

Finalul lui 2016 o va prinde pe șefa Fed, Janet Yellen, lansându-se pe un drum agresiv cu o serie de creșteri ale dobânzii, determinând o lichidare enormă pe toate piețele importante de obligațiuni, pe măsură ce randamentele încep să crească. Pe măsură ce tranșele din bilanțurile de bancă și ale brokerilor alocate tranzacționării cu obligațiuni și a formării de piață aproape au dispărut, una din părțile vitale ale unei piețe funcționale pur și simplu nu e acolo. Realizarea acestui fapt are loc prea târziu, iar întreaga parte a cumpărătorilor intră în panică și vinde unilateral, pe măsură ce modelele de risc foarte avansat se clatină spre o alertă simetrică de cod roșu.

 

  1. El Niño declanșează creșterea inflației

El Niño de anul viitor va fi cel mai puternic, conform tuturor datelor și va genera deficite de umiditate în multe zone din Asia de SE și secetă în Australia. Randamentele mai scăzute la toate materiile prime agricole vor restricționa proviziile într-un moment în care cererea este încă în creștere datorită expansiunii economice globale. Rezultatul va fi o creștere de 40% a Bloomberg Agriculture Spot Index, aducând o presiune inflaționistă de care e mare nevoie.

 

  1. Inegalitatea va fi cea care va râde la urmă în fața luxului

Confruntată cu o inegalitate în creștere și șomaj peste 10%, Europa ia în considerare introducerea unui venit de bază universal pentru a se asigura că toți cetățenii își vor permite satisfacerea nevoilor de bază. Într-o societate mai egalitară în care alte valori sunt promovate, cererea pentru bunurile de lux scade brusc – sectorul intră în colaps.
 

Pentru a vă alătura dezbaterii și pentru detalii actualizate, nu uitați să urmăriți Trading Floor și Saxo Bank.

Întregul document “Previziunile scandaloase pentru 2016” poate fi accesat AICI.