"Evoluţiile pe piaţa răspunderii civile auto, unde numărul de polite pe întreg anul va consemna o reducere, peste care se suprapune o scădere a tarifelor cu 20%, vor avea un impact negativ asupra volumului total de subscrieri la sfârşitul anului. Astfel, scenariul meu optimist este o reducere cu 5%", a declarat, marţi, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR) Cristian Constantinescu.
Acesta şi-a exprimat îndoiala că cifre prezentate de societăţile de asigurare pentru anul 2010 vor reflecta situaţia reală, aceştia încercând să mascheze pierderile suferite. "Mă aştept ca nici cifrele auditate să nu reflecte în mod real situaţia financiară a asigurătorilor. De asemenea, mă aştept, dacă nu la falimente în acest domeniu, măcar la supravegheri speciale pentru un a numit număr de jucători de pe piaţă", a mai declarat preşedintele UNSAR.
De asemnea, Cristian Constantinescu a precizat că în 2011 este de aşteptat ca unele societăţi de asigurare, şi nu neapărat cu cote nesemnificative de piaţă, "să dispară".
Majorarea TVA, scăderea profitului
"Anul 2010 a fost un an cu un efect advers asupra profitului, pentru că de la jumătatea anului s-a majorat TVA-ul, ceea ce a avut un impact major în creşterea costurilor, cu procente de diferenţă, pentru că toate reparaţiile pe care un asigurător le plăteşte, cu excepţia celor de daună totală, poartă TVA. Majorarea TVA-ului a fost factorul care ne-a afectat cel mai direct si cel mai agresiv din tot ceea ce s-a întâmplat în mediul economic", preşedintele directoratului Astra, Radu Mustăţea.

Acesta se aşteaptă pentru anul în curs la o scădere cu două cifre a pieţei de asigurăroi din România, în special din cauza scăderilor masive din piaţa auto, la care se adaugă reducerile practicate de societăţile de asigurare pentru poliţele RCA şi CASCO pentru menţinerea clienţilor.
 
Mustăţea consideră că un alt factor major care a afectat piaţa asiugurărilor încă de la începutul anului a fost anunţul autorităţilor privind amânarea aplicării penalităţilor, care ar fi trebuit să înceapă din 15 ianuarie 2011. "Dacă nu vor interveni din nou şi nu vor modifica iar termenul de aplicare a amenzilor, asigurările obligatorii pentru locuinţe vor reprezenta o oportunitate pentru 2011", a mai spus Radu Mustăţea.

Scăderea poate atinge 15%
"În 2011 piaţa asigurărilor o va lua în jos. Atâta timp cât nu există creştere economică, nu poate exista dorinţa de achiziţionare a poliţelor de asigurare din partea populaţiei. Am observat că asigurările pe care te poţi baza sunt cele obligatorii. Populaţia preferă să renunţe la poliţele facultative şi le încheie doar pe cele pe care sunt obligaţi", a spus reprezentantul Power Broker, Andrei Rădulescu.

În opinia acestuia, o scădere a pieţei asigurărilor în 2011 cu 10 procente este un scenariu optimist. Rădulescu a declarat că se aşteaptă ca această scădere să se apropie de 15%, tocmai faptului că populaţia se va orienta către poliţele obligatorii sau cele facultative cu prime de asigurare foarte mici.

Cu toate acestea, piaţa brokerilor de asigurări va stagna în acest an. "Vom avea o stagnare cu toate că în perioada de criză brokerii au fost foarte accesaţi", a mai spus reprezentantului Power Broker.

Speranţe pentru 2012

"Dacă România va ieşi anul acesta din recesiune, şi industria asigurărilor va ieşi din recesiune, cu un decalaj de şase luni. În opinia meam, în T1 – T2 economia va ieşi din recesiune şi probabil în semestrul doi al anului si piaţa asigurarilor va ieşi din recesiune", a declarat directorul general al Financial View Consulting, Dragoş Cabat, care a adăugat că profitabilitatea industriei de asigurări nu va trece pe plus în acest an , acest lucru putând fi aşteptat pentru 2012.

De asemnea, Dragoş  Cabat a estimat că subscrierile pieţei de profil vor scădea cu 4-6% în 2011.
Cosmin Zaharia, redactor Strategic Insurance Broker