Donald Trump NU va câștiga alegerile prezidențiale din SUA

Donald Trump nu va redeveni președintele SUA, potrivit Financial Times. Totuși, presupunând că recentele obstacole legale ridicate împotriva sa în Colorado și Maine (unde i s-a interzis să candideze) vor fi depășite, campania sa împotriva lui Joe Biden va fi una dintre cele mai urâte din istoria politică din SUA. Cursa electorală va fi strânsă.

Donald Trump va fi condamnat penal în cel puțin unul sau două dintre cele patru procese deschise, înainte de alegerile prezidențiale. Se va folosi de situația sa pentru a se prezenta ca fiind persecutat politic de către Joe Biden. Deși este tot mai vizibil afectat de vârstă, Joe Biden se va descurca cu Donald Trump pentru că o majoritatea americanilor vor vota împotriva sa.

SUA și UE vor continua să ajute armata Ucrainei

SUA și UE vor continua să finanțeze armata Ucrainei. Pe măsură ce contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei a stagnat la sfârșitul anului 2023, sprijinul militar a devenit o chestiune controversată.

Administrarea Biden este hotărâtă să mențină fluxul de provizii. De altfel, liderii statelor din UE ar trebui să găsească modalități, la începutul anului 2024, de a eluda veto-ul Ungariei asupra unui pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

„Un acord cu republicanii din Congres ar putea implica concesii privind securitatea graniței SUA în schimbul unui ajutor extins pentru Ucraina. O provocare mai mare va apărea dacă Donald Trump revine la Casa Albă”, potrivit sursei citate anterior.

Este probabil și ca Ucraina să încerce să rupă frontul rusesc. De asemenea, este la fel de probabil ca presiunea pentru a negocia cu Guvernul de la Moscova să crească.

Războiul din Israel nu va declanșa un conflict regional

Războiul din Israel nu va declanșa un conflict regional. Totuși, principala îngrijorare este transformarea ciocnirilor de la granița dintre Hezbollah și armata israeliană într-un război efectiv.

„Guvernul lui Benjamin Netanyahu a spus clar că nu mai poate trăi cu luptătorii Hezbollah la granița dintre Liban și Israel, dar speranța este că presiunea diplomatică internațională va duce la evitarea conflictului. Nici Washingtonul, nici Teheranul nu doresc un conflict regional mai larg”, au scris jurnaliștii britanici.