FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne şi zahăr.

În luna martie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 212,8 puncte, în creştere cu 4,8 puncte (sau 2,3%) faţă de valoarea înregistrată în luna februarie şi totodată cea mai ridicată valoare înregistrată după luna mai 2013.

'Aşa cum ne aşteptam, indexul a fost influenţat de condiţiile nefavorabile din SUA şi Brazilia precum şi de tensiunile geopolitice din regiunea Mării Negre', a declarat economistul şef Abdolreza Abbassian.

FAO a precizat că au fost înregistrate creşteri de preţuri la toate grupele de produse alimentare, cu excepţia produselor lactate care au scăzut pentru prima dată în ultimele patru luni (minus 2,5%). Cele mai mari creşteri au fost înregistrate la zahăr (7,9%) şi la cereale (5,2%).

De asemenea, FAO estimează că în 2014 producţia mondială de grâu va fi de 702 milioane tone, cu două milioane de tone mai puţin decât o primă estimare publicată luna trecută. Conform noilor estimări, recolta de cereale din acest an va fi cu 2% mai mică decât recolta record înregistrată anul trecut.

'Este prea devreme să facem prognoze adecvate cu privire la producţia de cereale din acest an deoarece multe recolte nu au fost încă plantate iar vremea rămâne un factor cheie care influenţează recoltele', a precizat Abdolreza Abbassian.

Miercuri a început la Bucureşti cea de-a 29-a Conferinţă Regională a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) pentru Europa şi Asia Centrală, eveniment la care vor fi prezenţi peste 350 de participanţi din 55 de ţări din zona Europa şi Asia Centrală. AGERPRES