Potrivit sursei citate, în luna august a.c., comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale din România au scăzut pe total cu 0,2%. Scăderi de preţuri s-au înregistrat atât pe piaţa internă (- 0,1%), cât şi pe piaţa externă (- 0,5%).

În intervalul analizat, preţurile producţiei industriale au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,3%), industria bunurilor intermediare (+0,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,1%). Pe de altă parte, scăderi de preţuri s-au constatat în industria bunurilor de capital (-0,7%) şi în industria energetică (-0,3%).

În ceea ce priveşte comparaţie anuală, datele INS relevă faptul că, în luna august 2014, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ în industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 1,6%, industria bunurilor de uz curent cu 1,2% şi la produsele energetice cu 1,2%.

La polul opus s-au situat industria bunurilor de capital, respectiv industria bunurilor intermediare, cu scăderi de 0,1% şi -0,3%.

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România. Indicele este bazat pe o anchetă lunară şi măsoară evoluţia medie a preţurilor mărfurilor industriale produse în România şi vândute direct de producători, atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă.

IPPI este calculat că medie ponderată, folosind evoluţia lunară a preţurilor şi ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezintă importanţa relativă a fiecărui produs în totalul producţiei industriale, folosind ca variabilă cifra de afaceri înregistrată în anul 2010.

 

Datele INS pentru luna iulie 2014 sunt rectificate, iar cele pentru luna august 2014 sunt provizorii.AGERPRES