Preturile petrolului din SUA, crescute în urma atacului cibernetic

Colonial Pipeline, cel mai mare operator de conducte de carburanți din SUA, a fost nevoit să oprească vineri, 7 mai, livrările din cauza atacului respectiv. De asemenea, operatorul a anunțat luni că se așteaptă ca activitatea să fie reluată în mare parte până la sfârșitul acestei săptămâni, conform informațiilor transmise de reuters.com

Prețul petrolului Brent a crescut luni cu 1%, la 68,97 dolari pe baril. Cotația petrolului West Texas Intermediate din SUA a avansat cu 0,9%, la 65,51 dolari pe baril. Totodată, ambii indici au urcat săptămâna trecută cu peste 1%, înregistrând a doua creștere săptămânală consecutivă.

Va avea impact și asupra pieței din Europa

„În cazul în care conductele vor rămâne închise pentru orice durată de timp, acest lucru va avea impact asupra pieței nu doar în SUA, ci și în Europa. În aceste condiţii, mă aştept ca această perturbare a funcţşionării conducteşpr să fie rezolvată în câteva zile, pentru ca impactul să fie limitat”, a explicat Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.

Casa Albă colaborează îndeaproape cu Colonial pentru remedierea situației, iar secretarul pentru Comerţ, Gina Raimondo, a spus că remedierea conductelor este o prioritate importantă a administrației Biden. Grupul de hackeri DarkSide, acuzat de atacul împotriva Colonial, a anunțat luni că obiectivul său este să câștige bani, nu să provoace haos. Potrivit analiștilor, anunțul respectiv arată că atacul grupului a mers mai departe decât intenționa.

Întreaga rețea a fost închisă

Conducta de petrol vizată de atacul cibernetic transportă 2,5 milioane de barili pe zi și asigură 45% din aprovizionarea cu motorină, benzină și kerosen a Coastei de Est a Statelor Unite ale Americii. Atacul cibernetic a dus la închiderea întregii rețele de conducte. Chiar dacă de duminică s-a reușit reluarea transportului de combustibil pe o mică parte a liniilor de distribuție, încă se lucrează la restabilirea serviciilor.

Situația actuală a dus la transportarea combustibilului pe șosea. Potrivit experților, prețurile vor suferi o ușoară creștere pentru o perioadă de timp. Totuși, aceștia avertizează că impactul va fi unul mult mai grav dacă situația se va prelungi.

Analistul independent al pieței petroliere, Gaurav Sharma, a declarat, pentru BBC, că există mult combustibil blocat la rafinăriile din Texas. Acesta subliniază că, dacă problema nu se rezolvă până marți, 11 mai, vor exista mari probleme.

„Dacă nu se rezolvă până marți, vor fi mari probleme. Primele zone afectate ar fi Atlanta și Tennessee, apoi efectul de domino merge până la New York”, a spus el.
Analistul a subliniat că starea de urgență decretată de Administrația Biden permite transportul produselor petroliere pe șosea până la New York, însă cantitatea transportată nu va fi aceeași ca la transportul prin conductă.