Un atac cibernetic a lovit cea mai mare conductă de petrol din SUA. Întreaga rețea a fost închisă

Conducta de petrol vizată de atacul cibernetic transportă 2,5 milioane de barili pe zi și asigură 45% din aprovizionarea cu motorină, benzină și kerosen a Coastei de Est a Statelor Unite ale Americii.

Atacul cibernetic a dus la închiderea întregii rețele de conducte. Chiar dacă de duminică s-a reușit reluarea transportului de combustibil pe o mică parte a liniilor de distribuție, încă se lucrează la restabilirea serviciilor.

Situația actuală a dus la transportarea combustibilului pe șosea. Potrivit experților, prețurile vor suferi o ușoară creștere pentru o perioadă de timp. Totuși, aceștia avertizează că impactul va fi unul mult mai grav dacă situația se va prelungi.

Mult combustibil blocat la rafinăriile din Texas

Analistul independent al pieței petroliere, Gaurav Sharma, a declarat, pentru BBC, că există mult combustibil blocat la rafinăriile din Texas. Acesta subliniază că, dacă problema nu se rezolvă până marți, 11 mai, vor exista mari probleme.

„Dacă nu se rezolvă până marți, vor fi mari probleme. Primele zone afectate ar fi Atlanta și Tennessee, apoi efectul de domino merge până la New York”, a spus el.

Analistul a subliniat că starea de urgență decretată de Administrația Biden permite transportul produselor petroliere pe șosea până la New York, însă cantitatea transportată nu va fi aceeași ca la transportul prin conductă.

Banda de hackeri numită DarkSide este responsabilă pentru atac

Sursele americane precizează că banda de hackeri numită DarkSide este responsabilă pentru atacul ransomware. Banda s-a inflitrat pe rețeaua Colonial, compania care deține conducta, și a preluat controlul asupra a circa 100 GB de date.

Hackerii au blocat datele pe unele computere și servere, cerând o răscumpărare. Ei au amenințat că vor publica datele pe internet, dacă nu primesc banii ceruți.

Colonial cooperează cu forțele de ordine, cu experți în securitate cibernetică și Departamentul Energiei pentru a restabili transportul combustibilului, a anunțat compania.

Sursă foto: Dreamstime