Interesul pentru gazul natural lichefiat (LNG) va exploda în următoarele două decenii, arată previziunile specialiştilor.

Cererea pentru gazul natural lichefiat, estimată să se dubleze până în 2040

Astfel, potrivit previziunilor companiei energetice Royal Dutch Shell, cererea de LNG ar urma aproape să se dubleze până în anul 2040, ajungând la 700 de milioane de tone, relatează Reuters.

În anul care s-a încheiat, cererea a fost de 360 de milioane de tone, în uşoară creştere faţă de nivelul din 2019, când s-au contabilizat 358 de milioane de tone.

Cererea în creştere vine în pofida volatilităţii cauzate de restricţiile impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Preţurile LNG au încheiat 2020 la cel mai ridicat nivel din ultimii 6 ani, la nivel global

Preţurile globale ale LNG au atins un nivel scăzut record la începutul lui 2020, dar au încheiat anul la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, pe fondul redresării cererii în Asia şi al iernii grele, care a afectat furnizarea, se arată în raportul Shell.

Aproape 75% din creşterea cererii pentru LNG va veni din Asia, până în 2040, deoarece producţia internă de gaze scade, iar LNG înlocuieşte sursele de energie cu emisii mai ridicate.

Cea mai mare cerere pentru LNG vine din China şi India

În 2020, China şi India au condus redresarea cererii de LNG, în urma pandemiei. China şi-a majorat importurile de LNG cu şapte milioane de tone, la 67 de milioane de tone în 2020, un avans de 11% faţă de 2019.

De asemenea, India şi-a majorat importurile cu 11% în 2020.

Capacităţile noi de producţie de LNG anunţate în 2020 s-au situat la doar trei milioane de tone, în scădere faţă de un nivel aşteptat de 60 de milioane de tone, se arată în raportul Shell.