Răzvan Nicolescu, fostul ministru al energiei a vorbit despre creșterea taxelor de la 1 iulie făcând și un calcul. Potrivit acestuia, un bucureștean care consumă 125 de kW pe lună s-ar putea trezi de la 1 iulie cu o factură mai mare cu 15 lei la energie electrică. De cealaltă parte, pentru același consum, un clujean ar putea plăti cu 90 de lei mai mult.

De menționat este faptul că, de la 1 iulie, scumpirile la gaz vor varia 20 și 25 la sută „cam pentru toată lumea”, în timp ce la energie electrică, pentru cei care nu au schimbat contractul, creșterile se vor situa între 5 și 7 la sută de la 1 iulie și probabil că va mai fi o creștere similară la sfârșitul anului, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei.

„Vorbim despre o medie a valorii facturii. În unele localități, mă aștept să fie o creștere mai mare, în altele, o creștere mai mică. Cred că cea mai mare creștere o vom vedea la Cluj, Brașov, Ploiești, Craiova, iar cea mai mică creștere cred că va fi la București. În simularea pe care am făcut-o, am luat un abonament normal, cineva care consumă în jur de 125 kW pe lună.

La București, creșterea valorii este undeva în jur de 15 lei la factură, la Cluj este undeva de 90 de lei la factură”, a declarat la Digi24 Răzvan Nicolescu, fost ministru al enegiei, în prezent președinte al Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.

Cine va plăti mai mult

Totodată, acesta a explicat și noul calcul. Potrivit fostului ministru, cei care nu au trecut în piața concurențială vor fi cei care ar putea plăti mai mult.

„Calculul îi vizează în special pe cei care, pe un deficit de informație, nu au trecut în piața concurențială”, a precizat Răzvan Nicolescu, estimând că numărul acestor consumatori este în jur de 3 milioane.

„Ei sunt sub un tarif penalizator, se numește tariful pentru serviciu universal. Autoritățile nu le-au spus ce trebuie să facă, oamenii nu știu încă ce trebuie să facă – să meargă la furnizor, să ceară oferte, să semneze un contract -, n-au făcut acest lucru și vor plăti aceste penalități – și plătesc și în prezent un tarif mai mare”, spune Răzvan Nicolescu.

Totodată, fostul ministru a mai adăugat că el recomandă un contract pe bază de abonament în cazul celor care au un consum constant, adică nu au fluctuații mari de consum de la o lună la alta și care nu merg foarte mult în concediu, au aceleași televizoare, aceleași frigidere, instalații acasă etc.

El a mai adăugat că persoanele care schimbă furnizorul, în urma calculelor făcute, ar putea salva chiar și până la 400 de lei la factura anuală, însă acest lucru trebuie învățat de toți românii.

„Ofertele nu seamănă unele cu altele și aici oamenii trebuie să învețe singuri să compare aceste oferte. În Marea Britanie, sunt sute de mii de oameni care își schimbă furnizorul de la o lună la alta. Au ajuns la această performanță. Pur și simplu știu ce să facă și se duc, negociază, schimbă de la o lună la alta.

Dacă în România ai schimba furnizorul, din calculul pe care l-am făcut chiar zilele acestea, salvez undeva între 300 și 400 de lei la factura anuală. Dacă nu ai un contract ferm pe un an, poți să-ți schimbi chiar mai mulți furnizori, dar trebuie să învățăm acest exercițiu”, a explicat fostul ministru al energiei.

România importă la niveluri fără precedent

Răzvan Nicolescu a vorbit și despre importurile de gaz, dar și despre legătura cu majorarea prețurilor. Potrivit fostului ministrului, România a făcut importuri fără precedent în ultimii zece ani.

În ceea ce privește gazul, calculele fostului ministru arată că de la 1 iulie facturile vor crește cu circa 25 la sută, dar aici scumpirea va fi valabilă „cam pentru toată lumea”.

Mai exact, cauzele sunt legate de scăderea producției naționale și de imoprturile pe care România le face.

„Sunt niște cauze legate de scăderea producției naționale, noile rezerve pe care le avem în Marea Neagră încă nu sunt exploatate, sunt întârzieri chiar și de 5 ani la unele proiecte, am importat foarte mult gaz, cred că anul acesta o să atingem aproape o treime din consum din import, lucru care nu s-a mai întâmplat cel puțin în ultimii 10 ani”, a explicat Răzvan Nicolescu.

În acest context, fostul ministru susține că deși România are rezerve de gaz, preferă să nu le exploateze și să importe din Rusia, accentuând astfel dependența de importuri.

„Așa o să ajungem în primul rând să punem populația României în brațele rușilor, tot conectând-o la gaz și noi accentuându-ne dependența de importuri. Păi, cine exportă în regiune? Gazpromul! Direct sau prin intermediari. Și vom ajunge probabil de la Bruxelles să ne vină o taxă”, a arătat Răzvan Nicolescu.

Un alt subiect abordat a fost posibila taxă pentru centralele de apartament pe gaz. Mai exact, în maxim șase ani, Comisia Europeană ar putea introduce o taxă pentru centralele de apartament pe gaz, pentru că sunt poluante, o variantă care nu ar fi prea benefică pentru cei care au astfel de centrale.

Fostul ministru susține că totul depinde de modul în care această taxă va fi formulată. Chiar dacă centralele poluează, este nevoie de o decizie care să nu afecteze prea mult consumatorii. El a mai adăugat că există și sisteme mai puțin poluante care folosesc tot gazul.

„Există sisteme care sunt mai puțin poluante, deși folosesc tot gaz. Depinde cum va fi formulată această taxă. Ideea este că gazul este un combustibil poluant, este o realitate științifică, n-o putem nega. Sigur că poluează mult mai puțin decât cărbunele, de exemplu, dar este un combustibil poluant.

Or, efortul și decizia Uniunii Europene de a lupta activ împotriva schimbărilor climatice este luată. Acum au alte priorități, au probleme cu centralele pe cărbuni, au alte lucruri, dar în 5-6 ani o astfel de taxă o să apară, se discută deja în mediul de la Bruxelles. Oamenii trebuie să știe la ce să se aștepte”, a subliniat Răzvan Nicolescu.