Asigurările obligatorii pentru locuințe care acoperă suma de 10.000 de euro costă doar 10 euro și acoperă trei riscuri catastrofice: cutremur, alunecări de teren și inundații. Acestea vor trebuie cumpărate de proprietarii de locuințe construite din material netratate termic, care nu au o asigurare facultativă care să acoperă cele trei riscuri menționate, ptorivit ultimelor modificări aduse legii care reglementează aceste polițe.
Discrepanța dintre prețul poliței obligatorii și prețul primei de reasigurare a cutremurului menționat de oficialul Allianz trebuie privită cu reserve deoarece la cumpărarea unei reasigurări cu un grad de cuprindere foarte mare (așa cum poate ajunge cea aferentă asigurărilor obligatorii pentru locuințe) discountul poate fi semnificativ.
În afară de polițele de 10 euro pe piața autohtonă se mai vând și asigurări obligatorii de 20 de euro (suma asigurată 20.000 de euro) pentru locuințele ridicate din material tratate termic.
Asigurările obligatorii sunt vândute de 13 companii care sunt acționare la PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor). Allianz-Țiriac și alte companii de top de pe piața autohtonă  – Omniasig, Asirom, BCR Asigurări-, nu fac parte din PAID.
Recent, președintele a emis un decret care stabilește că proprietarii de locuințe care au o asigurare facultativă care acoperă cele trei riscuri catastrofice nu trebuie să mai cumpere și polița obligatorie.
“Nu intră sub incidenţa prezentei legi persoanele fizice şi juridice care şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie", se arată în forma pentru promulgare a legii asigurărilor obligatorii pentru locuințe, trimisă Președintelui României.