După ce luni preţul barilului de ţiţei în SUA a ajuns la 91,88 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele 26 de luni, vineri a scăzut la 89,70 dolari. Anul acesta preţul mediu al barilului de petrol a fost în medie de 79,60 dolari, al doilea record după ce în 2008 s-a atins nivelul istoric de 99,75 dolari pe baril.
Stocurile de ţiţei în SUA au scăzut cu 1,26 milioane de barili, la 339,43 milioane de barili în săptămâna care s-a încheiat în 24 decembrie, au anunţat autorităţile americane.
‘Ultimele date din SUA arată o continuare a recentei creşteri a cererii de petrol’, un semn al redresării economiei americane, explică analiştii de la Barclays Capital. Ei adaugă: ‘Decembrie va fi cea mai importantă lună din an în ceea ce priveşte cererea, în special la benzină’.
Un studiu recent arată că livrările membrilor Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) în decembrie au fost în medie de 26,75 milioane de barili pe zi, în creştere faţă de 26,70 milioane de barili pe zi în noiembrie.
Miniştrii OPEC au afirmat că nu pot furniza mai mult ţiţei pentru a stopa creşterea preţului, apreciind că un preţ de 100 de dolari pentru un baril de ţiţei este corect.
Preţul petrolului se majorează în urma ştirilor pozitive privind economia americană şi a deprecierii dolarului.
SURSA: Agerpres