Deşi se importă carne de porc la preţuri foarte scăzute, iar preţul pentru porcii vii a fost în scădere permanentă, nu s-a constatat nicio scădere a preţului la consumator, afirmă cele două asociaţii.
Acestea semnalează Guvernului şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale situaţia critică a fermelor de creştere a porcinelor din România apărută odată cu instalarea embargoului Rusiei la importul de carne de porc din Uniunea Europeană, când s-au creat mari cantităţi disponibile la furnizorii tradiţionali ai pieţei ruseşti, solicitând lansarea unor măsuri de protecţie şi susţinerea producţiei naţionale de carne de porc.
'Începând din luna iulie 2014, preţul oferit de abatoare pentru porcii vii a scăzut constant, ajungând la 5,4 – 5,5 lei/kg viu în ultima săptămână, faţă de 7,0 – 7,2 lei/kg viu în anul 2013. În acelaşi timp, se înregistrează o scădere simţitoare a cererii pentru carnea de porc românească, deşi nu s-au constatat diferenţe mari în consum. De la instalarea embargoului Rusiei la importul de carne de porc din UE, din februarie 2014, s-au creat mari cantităţi disponibile la furnizorii tradiţionali ai pieţei ruseşti. Din evidenţele UE rezultă că, în primele şase luni, au fost exportate către Rusia numai 54.000 tone carne de porc faţă de 350.000 de tone anul trecut. Cele mai afectate ţări sunt Germania, Polonia, Olanda, Belgia şi Ungaria. Ca urmare, în România au fost livrate în primul semestru al anului 2014 cu 13.000 de tone de carne de porc mai mult, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar estimările sunt că aceste cantităţi vor creşte', precizează, într-un comunicat, APCPR şi AFISS.

Potrivit sursei citate, fermierii din România sunt concuraţi puternic de cantităţi mari de carne de porc disponibile în ţările UE la preţuri foarte scăzute. Deşi se importă carne de porc la preţuri foarte scăzute şi preţul pentru porcii vii a fost în scădere permanentă, nu se constată şi o scădere a preţului la consumator.

'Din analiza pieţei cărnii de porc reiese că, în fiecare an, preţul porcilor scade în trimestrul IV şi, în continuare, în trimestrul I al anului următor. Previziunile fermierilor din România arată însă o prăbuşire a pieţei româneşti, sufocată de carnea provenită din disponibilul de carne de porc din alte state UE, iar în câteva luni, majoritatea fermelor vor falimenta. În primele şase luni, UE a avut un disponibil de 133.400 tone carne de porc, care reprezintă cu 25% mai mult decât întreaga producţie de 109.000 tone realizată în aceeaşi perioadă în abatoarele româneşti. Având în vedere structura fermierilor din România, lipsa capitalului şi a rezervelor financiare, costul mare al finanţării, solicităm MADR sa analizeze urgent situaţia sectorului de creşterea porcilor şi sa elaboreze urgent scheme de sprijin financiar pentru perioada octombrie 2014 – aprilie 2015', subliniază reprezentaţii sectorului cărnii de porc.

Aceştia consideră că schemele de sprijin financiar vor proteja nu numai fermele realizate prin investiţii din fonduri proprii sau fonduri europene, ci vor proteja circa 5.000 locuri de muncă existente în sector, precum şi cele circa 20.000 de locuri de muncă dependente din industria orizontală.

'Sunt fermieri tineri care au fost încurajaţi să înceapă afaceri în zootehnie şi acum sunt în prag de faliment. Sprijinul acordat fermierilor pentru 6 luni va proteja şi bugetul naţional de influenţele negative ce vor rezulta din reducerea veniturilor provenite din impozite, taxe, TVA, din creşterea numărului de şomeri şi dezechilibrul balanţei comerciale. Din estimările noastre, la începutul lunii octombrie pierderea medie înregistrată era de 42,00 lei/cap de porc, echivalent a 9,4 euro/cap de porc. Schema de sprijin financiar ar trebui să ajute fermierii să suporte pierderea de 92,4 milioane lei estimată pe şase luni pentru producţia circa 2,2 milioane de porci', au mai arătat reprezentanţii sectorului.