În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele la nivel naţional sunt mai ieftine cu 5%. Panta descendentă este resimţită la nivelul marilor oraşe analizate, cu excepţia Braşovului, unde a fost înregistrată o evlouţie atipică. Excepţii sporadice mai sunt întâlnite doar la anumite subcategorii de apartamente.

„Tensiunile majore din ultima perioadă amplificate de creşterea cursului valutar au făcut ca interesul populaţiei pentru investiţii de amploare să scadă. Nici proprietarii nu au reacţionat suficient, în ciuda faptului că pe destul de multe segmente au fost atinse preţuri minime record în iulie. Totuşi, ritmul de ieftinire a apartamentelor nu a compensat scăderea apetitului pentru achiziţii din partea cumpărătorilor“, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al portalului imobiliare.ro.

Bucureşti

Luna iulie a adus modificări importante de preţ în cazul apartamentelor vechi din Bucureşti. Valoarea indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.048 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 1,3% sub valoarea lunii iunie şi cu 5,2% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Locuinţele vechi din Capitală au cunoscut unul din cele mai ridicate ritmuri de scădere în ultimele treizeci de zile. Cea mai mare oscilaţie a fost înregistrată în cazul garsonierelor, care s-au ieftinit cu 2%. Apartamentelor cu două camere s-au ieftinit, la rândul lor, cu 1,3%. În acelaşi timp, unităţile cu trei camere s-au ieftinit cu 1,4%. Față de aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare diferență este constatată în cazul garsonierelor care sunt mai ieftine cu aproape 8%, ecartul fiind în creştere.

Braşov

Preţ solicitat de proprietarii braşoveni a ajuns, în luna iulie, la o valoare medie de 855 euro/mp, în creştere cu 1,2% față de luna iunie. Valoarea actuală este, de altfel, foarte apropiată de cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Dacă preţul garsonierelor s-a ieftinit cu aproximativ 1%, apartamentele vechi cu două camere s-au scumpit cu 0,9% în luna iulie. Mai mult, preţul apartamentelor vechi cu trei camere a crescut cu aproape 2% în ultimele treizeci de zile. În comparaţie cu iulie 2011, doar unităţile cu două camere au preţuri mai mici, apartamentele cu trei camere şi garsonierele fiind mai scumpe.

Cluj-Napoca

Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea de 972 euro/mp util, în luna iulie, în creştere cu 1% faţă de luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu doar 0,2% mai ieftine. În cazul garsonierelor şi al unităţilor cu două camere, a fost constatată o creştere importantă de 4,4%, respectiv 1%. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit însă cu 1%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dacă apartamentele cu două şi trei camere sunt mai ieftine cu 3,5%, respectiv 0,7%, garsonierele îşi menţin preţul ridicat, fiind mai scumpe cu 7%.

Constanţa

Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o scădere de 1,1% în luna iulie, atingând valoarea de 869 euro/mp util, cu aproape 9% mai mică decât în urmă cu 12 luni. În aceste ultime treizeci de zile, unitaţile cu trei camere sunt singurele care nu s-au devalorizat, înregistrând o creştere de preţ de 0,9%.  Totuşi, în aceeaşi perioadă, garsonierele s-au ieftinit din nou, de această dată cu 2,4%, în timp ce preţul apartamentelor cu două camere a înregistrat o scădere de 2,5%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul unităţilor vechi cu două camere care sunt cu peste 9% mai ieftine în prezent.Timişoara

În ultimele treizeci de zile, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 774 euro, cu aproape 2% mai puțin decât în iunie, acesta fiind şi cel mai mare ritm de scădere înregistrat pe segmentul vechi. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi din Timişoara sunt cu 3% mai ieftine. Garsonierele s-au ieftinit cel mai mult, pierzând aproape 4% din preț. În acelaşi interval, unitățile cu două şi trei camere au înregistrat scăderi de preţ de 1,5%, respectiv 2,2%. În comparaţie cu luna iulie 2011, preţul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins între +0,1% în cazul apartamentelor cu trei camere şi -7,5% în cazul garsonierelor. Unităţile cu două camere sunt mai ieftine cu 5% faţă de anul trecut.

Ploieşti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti, arată, pentru luna iulie, o valoare medie de 823 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Cu o scădere de 0,5% înregistrată în ultimele treizeci de zile, evoluţia preţurilor apartamentelor din Ploieşti se înscriu în tendinţa naţională, dar ating, totodată, un nou prag minim de la începutul crizei încoace. În comparaţie cu luna iulie 2011, preţurile solicitate în prezent sunt cu aproape 5% mai mici.