Engie deserveşte aproximativ 1,65 milioane de clienţi din Bucureşti şi din 19 judeţe din sudul României, după ce a achiziţionat, în 2005, fostul Distrigaz Sud.

‘Pentru operatorul economic Engie România SA se va înregistra o creştere de preţ pentru furnizarea reglementată aplicată clienţilor casnici, creştere datorată, în principal, corecţiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 – trimestrului I 2018, când preţul practicat a fost mai mic decât costurile aferente furnizării, ceea ce înseamnă o creştere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh’, argumentează specialiştii ANRE.

Totodată, ANRE a decis ca preţul gazelor livrate de ceilalţi furnizori să rămână neschimbat de la 1 aprilie 2018.

Autoritatea reaminteşte că a fost implementat cadrul legal care permite tuturor consumatorilor să îşi aleagă furnizorul de gaze naturale. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic şi orice client final casnic de gaze naturale poate să treacă de la furnizarea în regim reglementat, la furnizarea în regim concurenţial.  

‘Pentru a veni în sprijinul clienţilor finali casnici de gaze naturale, ANRE a pus la dispoziţie, la pagina proprie de internet, o aplicaţie web de comparare a preţurilor în domeniul gazelor naturale denumită ‘Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale’, instrument independent şi necomercial al cărui scop este să permită compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizorii de gaze naturale, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip’, se mai arată în comunicatul ANRE.

În urmă cu un an, la 1 aprilie 2017, autorităţile au decis liberalizarea preţului de producţie a gazelor, care la acel moment era stabilit la 60 de lei pe MWh. Preţul gazelor de producţie internă pe Bursa Română de Mărfuri a ajuns în prezent la aproximativ 75-80 de lei pe MWh, după un vârf de 93 de lei pe MWh în ianuarie.

Ultima modificare a preţurilor reglementate a avut loc pe 10 ianuarie, când ANRE a decis o majorare de circa 6% în medie. AGERPRES