"Simulările pe care le facem la nivelul Autorităţii privind modelarea pieţei de energie electrică din România, plecând de la mixul energetic pe care îl avem în acest moment pe toate componentele, arată un lucru foarte interesant: dacă mâine am scoate din mixul de producţie din piaţa angro de energie electrică regenerabilele, preţul energiei electrice angro din România ar creşte cu 50%", a precizat Emil Calotă, la o conferinţă de specialitate.

Potrivit acestuia, din simulările ANRE reiese că prin scoaterea energiei regenerabile, care are o contribuţie în piaţa energiei electrice de 10 TWh, preţul angro al MWh ar creşte de la 40 de euro la 60 de euro.

"Pe de altă parte, la momentul acesta, consumatorul final plăteşte circa 35 de lei pe MWh impactul certificatului verde, ceea ce înseamnă 8 euro. Dacă vom compara 8 euro cu 20 de euro, repet, la nivelul pieţei angro de energie electrică, constatăm că menţinerea acestui sector este net favorabil, economic vorbind", a explicat Emil Calotă.

Producătorii de energie din surse regenerabile au încasat anul trecut din vânzarea de certificate verzi circa 1,663 miliarde lei (376 milioane euro), ceea ce a menţinut trendul ascendent al impactului în factura consumatorului, conform unui raport elaborat anul trecut de Consiliul Concurenţei.

'Impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final în anul 2013 a fost de 40,04 lei/MWh (8,92 euro/MWh), în condiţiile în care preţul mediu de livrare a energiei electrice pe piaţa reglementată stabilit de către ANRE, în anul 2013, a fost de 155 lei/MWh', se arată în raport.AGERPRES