În jurul orei 03.53 GMT, uncia de aur era cotată la 1.068,6 dolari, după ce anterior a scăzut la 1.064,95, cel mai redus nivel înregistrat din februarie 2010. De asemenea, preţul unciei de argint a coborât până la 15,19 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimele două luni şi jumătate.

Dolarul este aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni faţă de un coş de valute, după ce euro s-a depreciat în urma aşteptărilor privind noi măsuri de relaxare fiscală ce ar urma să fie adoptate de BCE în decembrie.

"Vedem un declin al preţului aurului în ultimele zile dar tendinţa nu va continua. Declinul a fost cauzat de aprecierea dolarului american şi temerile investitorilor privind posibilitatea ca Rezerva Federală a SUA să majoreze rata dobânzii în decembrie", a apreciat analistul Victor Thianpiriya, de la ANZ.

Preţul aurului, o valoare de refugiu în perioade de turbulenţe economice, a scăzut semnificativ în ultimele luni şi este departe de recordul de 1.921 dolari pe uncie stabilit în luna septembrie 2011. Analiştii sunt de părere că printre motivele care stau la baza scăderii preţului aurului se numără aprecierea dolarului şi scăderea cererii de aur pe piaţa din Asia. AGERPRES