Prețul de vânzare al locuințelor a intrat în colimatorul autorităților spaniole

Autoritățile fiscale din Spania intensifică monitorizarea tranzacțiilor imobiliare în contextul în care există suspiciuni privind operațiuni frauduloase.

O preocupare majoră pentru Agenția de Stat de Administrare Fiscală (AEAT) o reprezintă vânzarea de proprietăți la prețuri mult sub valoarea lor de piață, o practică care poate ascunde încercări de fraudare a impozitelor.

Conform informațiilor furnizate de portalul Idealista, operațiunile suspecte implică adesea transferuri de bani „la negru” sau semnarea de contracte de vânzare-cumpărare cu prețuri subevaluate. În ambele cazuri, proprietarii se confruntă cu riscul de a fi sancționați dur de către autoritățile fiscale spaniole.

Se vor face investigații amănunțite

imobiliare romania
Atenţie la vânzarea de locuinţe / SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit experților, situațiile în care prețul de vânzare este mult sub valoarea reală a imobilului sunt considerate alarmante de către AEAT, iar tranzacțiile pot fi supuse unei investigații amănunțite. Aceasta vine în contextul în care autoritățile sunt atente la potențialele infracțiuni de spălare a banilor și fraudă fiscală.

Sancțiunile aplicate de Agenția Fiscală variază în funcție de procentul cu care prețul de vânzare este sub valoarea de piață a locuinței. Conform portalului imobiliar, dacă diferența este mai mică de 10%, s-ar putea aplica amenzi între 1.000 și 10.000 de euro.

Pentru abateri mai grave, în care prețul este redus cu mai mult de 5%, amenzile pot ajunge până la 100.000 de euro, iar persoanele implicate pot fi chiar închise pentru o perioadă de până la 2 ani.

În contextul acestor măsuri severe, autoritățile spaniole își intensifică eforturile pentru combaterea fraudelor în sectorul imobiliar și pentru asigurarea respectării legilor fiscale. Conducerea AEAT îndeamnă proprietarii și agenții imobiliari să acționeze în conformitate cu legea și să evite practicile care ar putea fi considerate suspecte de către autorități.

Prețul apartamentelor a crescut în România

În altă ordine de idei, în luna martie a acestui an, în România, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat o creștere de 11% comparativ cu luna martie a anului trecut.

Prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 13% în luna martie 2024 vs. martie 2023, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 9%, conform celor mai recente date de pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX.

În ceea ce privește durata de viață a anunțurilor cu proprietăți de vânzare de pe site, aceasta a scăzut cu 41% față de luna martie 2023 și cu 29% față de luna februarie 2024, ceea ce arată că interesul utilizatorilor este mai mare și că proprietățile se tranzacționează mai rapid.

Concret, cu cât scade durata de expunere a anunțurilor pe site, crește viteza de tranzacționare a imobilelor menționate în anunțurile imobiliare.