Chiriile s-au scumpit cu 17% în martie 2024 față de anul trecut

Prețurile solicitate pentru chiriile din cele 10 orașe analizate au înregistrat, de asemenea, o creștere substanțială de 17% față de aceeași perioadă a anului anterior. Această evoluție vine în contextul unei sincronizări notabile între creșterea anuală a chiriilor și progresul salarial similar înregistrat. Salariul mediu brut a crescut cu 17% de la un an la altul, conform datelor Institutului Național de Statistică.

În ceea ce privește prețurile solicitate de la o lună la alta (martie 2024 vs. februarie 2024), acestea au crescut cu 2%.

În luna martie a anului 2024, s-a înregistrat o creștere semnificativă a interacțiunilor între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere, arată datele platformei imobiliare Storia. Cu o creștere de 5% față de luna anterioară, aceste interacțiuni demonstrează o continuă activitate pe piața imobiliară, în ciuda schimbărilor economice și sociale.

Cu toate acestea, interacțiunile între chiriași și proprietari sau agenți au cunoscut o scădere de 4% în comparație cu luna martie a anului precedent.

Conform declarațiilor lui Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare, această concordanță subliniază faptul că majorarea salariilor este în pas cu evoluția prețurilor, contribuind astfel la menținerea unui echilibru în piața locativă.

„În domeniul imobiliar din România asistăm la o sincronizare notabilă între două aspecte cheie: creșterea anuală a chiriilor cu 17% și progresul salarial similar înregistrat.

De la 6831 lei în ianuarie 2023, la 7976 lei în ianuarie 2024, salariul mediu brut ilustrează o tendință concomitentă conform datelor Institutului Național de Statistică, respectiv o creștere de 17% de la un an la altul.

Această concordanță subliniază faptul că majorarea salariilor este în pas cu evoluția prețurilor, fapt ce contribuie la menținerea accesibilității proprietăților”, a declarat Răzvan Ceapă.

Prețurile medii pentru chirii au crescut în aproape toate marile orașe

În București, prețurile medii pentru chirii au înregistrat creșteri semnificative, cu apartamentele cu trei camere conducând clasamentul, având o creștere de 17%. Sectorul 1 rămâne cel mai scump sector din Capitală, chiriile medii atingând 760 euro, în timp ce Sectorul 4 continuă să fie cel mai accesibil, cu prețuri medii de 449 euro.

În luna martie apartamentele de închiriat din sectorul 2 au înregistrat cea mai mare creștere de preț comparativ cu anul trecut (+24%), urmate de apartamentele din sectorul 6 (+23%) și de cele din sectorul 5 (+19%). Cele mai mici creșteri de preț per sectoare s-au înregistrat în sectorul 4 (+10%), în sectorul 1 (+16%) și în sectorul 3 (+18%).

De asemenea, alte orașe majore din țară au cunoscut și ele schimbări semnificative în ceea ce privește prețurile de închiriere.

Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria prețurilor medii de închiriere, s-a înregistrat în Craiova, unde apartamentele cu trei camere au avut o creștere de 28%. Cea mai mare creștere de la o lună la alta (martie 2024 vs. februarie 2024) a fost de 11%, la garsonierele din Arad. În schimb, cea mai mare scădere de preț de la o lună la alta s-a înregistrat în Craiova, la garsoniere (-6%).

Cluj-Napoca și Iași sunt singurele orașe în care prețurile medii de închiriere au stagnat în martie vs. februarie, la toate categoriile de apartamente.