Avertizare pentru stăpânii de câini şi pisici. Amenzi uriașe pentru păstrarea animalelor în condiții improprii

O localnică din județul Dâmbovița a fost sancționată de către polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor cu o amendă în valoare de 12.000 de lei. Motivul? În casa ei, au fost găsiți 34 de câini și pisici ținuți în condiții neadecvate. În prezent, autoritățile sunt în căutarea unei fundații care să preia aceste animale și să le ofere îngrijirea necesară.

Biroul Protecția Animalelor din județul Dâmbovița a desfășurat verificări în localitatea Văcărești. În cadrul acestei acțiuni, la domiciliul unei femei în vârstă de 53 de ani, au fost descoperiți nici mai mult, nici mai puțin decât 17 câini și 17 pisici.

„S-a constatat că proprietarul animalelor nu a respectat obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie, următoarele: un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, îngrijire şi atenţie, precum şi asistenţă medicală, motiv pentru care femeia a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 12.000 de lei”, a transmis Poliţia judeţeană Dâmboviţa.

În acest moment, reprezentanții poliției depun eforturi pentru a găsi o asociație sau fundație care să preia responsabilitatea animalelor și să le ofere îngrijire adecvată.

caini si pisici
Câini și pisici / SURSA FOTO: Dreamstime

Stăpânii de animale de companie au nevoie de acordul vecinilor

O lege controversată impune ca cei care doresc să dețină un animal de companie să obțină mai întâi consimțământul vecinilor lor. În lipsa acestui consimțământ, există riscul ca proprietarii să fie acționați în justiție.

Cu trei ani în urmă, în 2021, Curtea de Apel din Timișoara a emis o decizie finală, stabilind că persoanele care dețin animale de companie în apartamente sunt obligate să obțină consimțământul vecinilor înainte de a adopta definitiv un câine sau o pisică.

Decizia a fost rezultatul unei situații în Timișoara, când o femeie a contestat în fața instanței o hotărâre a Consiliului Local Timișoara, care impunea obligația ca proprietarii de animale de companie să obțină aprobarea vecinilor pentru a deține un animal de companie. Femeia a argumentat că această regulă îi încalcă dreptul la proprietate privată.

Într-o primă fază, femeia a obținut o decizie favorabilă din partea Tribunalului din Timișoara, însă verdictul a fost anulat ulterior de către Curtea de Apel. Aceasta din urmă a concluzionat că decizia Consiliului Local este în conformitate cu legea și este valabilă. Precedentul stabilit de această hotărâre poate fi utilizat acum în orice alt litigiu din România legat de păstrarea animalelor de companie în blocuri.