Cât va costa kilogramul de carne de miel în acest an?

Preţ carne de miel 2024. Anul acesta, prețul mielului este mai ridicat în comparație cu anul precedent. Crescătorii anticipează o ușoară creștere până în timpul sărbătorilor pascale.

Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de oi din România, crede că un preț adecvat, care să permită dezvoltarea crescătorilor de oi, ar fi în jur de 26 de lei/kg (viu).

Nu poate să se exprime cu certitudine cu privire la efectivele de oi, dar crede că situația este stabilă. Nu știe dacă există o creștere a prețurilor. El își dorește o creștere a efectivelor. Crede că, dacă prețurile pe produsele animalelor rămân constante, crescătorii de ovine vor mări efectivele.

În anii anteriori, prețurile obținute au fost deseori sub costurile de producție. Pasiunea profundă a crescătorilor a împiedicat reducerea efectivelor.

Mielul de lapte s-ar putea vinde cu 26 lei/kg

Anul trecut, prețurile erau în jur de 18 lei/kg pentru mielul de lapte. Astăzi, fermierii vând mielul de lapte cu 24 de lei/kg. Fermierul primește acest preț pe kilogram în viu. Dumitru Andreșoi crede că este un preț acceptabil. Există șanse să crească prețul.

De Sfintele Paște, un kilogram de carne de miel s-ar putea vinde cu 26 de lei/kg. În timpul verii, s-ar putea vinde cu doar 24 de lei/kg.

„Ca efective nu mă pot pronunța, eu cred că este stabil, nu știu dacă este în creștere. Îmi doresc să fie în creștere și, cu siguranță, dacă menținem trendul la prețurile care se obțin pe produsele acestor animale, cu siguranță și crescătorii de ovine o să mărească efectivele.

Din păcate, au fost foarte mulți ani în care prețurile obținute au fost sub prețul de cost și numai dragostea foarte mare a crescătorilor a făcut să nu scadă efectivul. Dacă anul trecut, în aceeași dată, când am organizat această întâlnire, prețurile erau undeva la 17-18 lei/kg mielul de lapte, astăzi achiziționăm mielul de lapte de la crescători la 24 de lei.

Deci fermierul primește 24 de lei/kg în viu. E un preț bunișor, mai e loc de creștere, sperăm ca piața să suporte în continuare o creștere a prețului. (…) Așteptăm, la mielul de lapte în viu, undeva la 25-26 de lei/kg în perioada Pascală.

Dacă s-ar stabiliza apoi la 23-24 de lei/kg pe perioada verii, eu spun că ar fi un preț corect”, a spus el în cadrul emisiunii TV „Portret de Fermier” de pe AGRO TV.

Carnea de miel ar putea fi vândută la un „preț decent” de Sfintele Paști

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a dat asigurări că fermierii români vor vinde carnea de miel la un „preț decent” de Paștele Ortodox (5 mai).

„Nu pot să dau un preţ estimat, pentru că vreau să fie o piaţă corectă a vânzării cărnii de miel în perioada sărbătorilor pascale. Din discuţiile pe care le-am avut cu fermierii, mi-au spus foarte clar că vor avea un preţ decent astfel încât să poată să-şi scoată cheltuielile şi, bineînţeles, să aibă şi un mic profit, pentru că toată lumea munceşte pentru acest lucru.

Eu nu cred că va fi. Eu sunt sigur că fermierii români vor vinde la preţul corect. Nu pot să influenţez piaţa. Dacă în calitatea mea de ministru dau un preţ, sigur că voi influenţa piaţa. Nu vreau să fac acest lucru. Sunt sigur că fermierii vor avea un preţ corect pentru români la carnea de miel”, a zis el.

Florin Barbu
SURSA FOTO: Facebook, Florin Barbu