„După săptămâni dificile şi progrese foarte lente, în ultimele zile am văzut progrese mai bune, mai multă mişcare asupra dosarelor importante. Este ceva bun”, a spus la o conferinţă de presă Ursula von der Leyen, menţionând progrese în dosarul concurenţei, unul din cele trei principale capitole divergente. Celelalte două sunt drepturile de pescuit pentru pescarii europeni în apele britanice şi soluţionarea diferendelor în cadrul viitorului acord, conform agerpres.ro

Presiunea timpului este puternică

„Nu există nicio îndoială că presiunea timpului este puternică (…) Trebuie să terminăm până la sfârşitul anului”, a indicat președintele Comisiei Europene.

Pe 31 decembrie se încheie perioada de tranziţie post-Brexit în care Regatul Unit continuă să aplice regulile europene. În lipsa unui acord comercial care să le reglementeze relaţiile după această dată, Bruxellesul şi Londra riscă un nou şoc economic, în plus faţă de cel provocat de pandemie. De asemenea, viitorul acord are nevoie de ratificarea Parlamentului European şi a celui britanic.

Discuţiile au fost încetinite joi de apariţia unui caz de COVID-19 în echipa negociatorilor europeni, astfel că negociatorii şefi european şi britanic, Michel Barnier şi David Frost, au fost nevoiţi să suspende tratativele faţă în faţă.

Poziţia de negociere a guvernului britanic nu s-a schimbat

La Londra, un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson a declarat vineri că poziţia de negociere a guvernului britanic nu s-a schimbat.

„Dorim un acord care să ne permită să luăm înapoi controlul asupra banilor noştri, legilor şi frontierelor noastre”, a spus el.

Pe ansamblu, Bruxellesul doreşte un acord extins care să cuprindă şi norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra doreşte doar un acord clasic de liber schimb. Dacă în final tratativele eşuează, relaţiile comerciale dintre UE şi Regatul Unit se vor desfăşura doar pe baza regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Negocierile sunt îngreunate şi de proiectul de lege britanic privind piaţa internă susţinut de premierul Johnson pentru menţinerea integrităţii pieţei britanice, care repune în discuţie anumite angajamente asumate de Regatul Unit în acordul privind retragerea din UE, în special dispoziţiile privind evitarea revenirii la o frontieră fizică între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord. Proiectul de lege a fost respins de Camera Lorzilor, dar Boris Johnson poate încerca din nou să obţină adoptarea lui.