Ca singur punct pozitiv din timpul Președinției Croației la Consiliul UE este menționată declarația adoptată la videoconferința UE-Balcanii de Vest, în care s-a confirmat intenția UE de a se extinde spre Balcanii de Vest.

Croația a înregistrat cel mai mare eșec

Cel mai mare eșec al Croației este considerată „tăcerea înspăimântătoare” la acțiunile premierului Ungariei, Viktor Orbán, care a folosit pandemia de coronavirus pentru o „eficientă anulare a democrației din Ungaria”.

European Views citează declarația ministrului croat de externe, Gordan Grlić Radman, care a spus că totul se referă la probleme interne ale Ungariei, că statul de drept este evaluat de fiecare stat în parte și că nu există standarde europene comune.

Tendițe autocrate, prezente și în Croația

Portalul citat observă că și în Croația „se pot observa tendințe autocrate”, dar menționează că sunt mai „blânde” decât în Ungaria. Se dă exemplul televiziunii publice care este „sub controlul guvernului” și persecutarea jurnaliștilor independenți, notează politika.rs

Premierul Croației, Andrej Plenković, este acuzat că la începutul pandemiei a propus dizolvarea Parlamentului și că demonstrează „afinitate pentru o conducere autocrată”.

Bruxelles nu a acționat la timp

Portalul European Views acuză și Bruxellesul că nu a reacționat la acțiunile controversate ale premierului croat și adaugă că Germania, care urmează la Președinția Consiliului UE, va trebui să realizeze tot ce nu a reușit Croația, în special când este vorba de respectarea principiilor statului de drept în statele UE.

„După președinția dezastruoasă a Croației, UE are nevoie de o cale clară pentru a găsi o soluție pentru ieșirea din criză” – concluzionează portalul European Views