"Se pune problema: cine sau ce stat va dori să-l primească? Evident, nu este vorba de Rusia, nici de Franţa, nici de SUA şi probabil nici de China. Este o problemă ce va fi clarificată", a afirmat ministrul francez potrivit radio Europe 1, înainte de a primi la Paris reprezentanţi din aproximativ 100 de ţări occidentale şi arabe pentru o conferinţă a Prietenilor poporului sirian.

În ajun, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care va boicota reuniunea de la Paris, a confirmat că Moscova a fost solicitată să-i ofere azil politic preşedintelui sirian, dar a respins imediat această propunere pe care a calificat-o drept "glumă".

Occidentalii apreciază că situaţia din Siria nu va putea fi soluţionată decât prin plecarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în timp ce ruşii şi chinezii consideră că poporul sirian are dreptul să decidă. "Bashar al-Assad trebuie să plece, este un asasin, trebuie să plece", a reafirmat ministrul francez.

Laurent Fabius a apreciat că reuniunea de vineri de la Paris semnifică faptul că "presiunea internaţională este din ce în ce mai puternică", "peste 100 de ţări fiind în sprijinul rezistenţei" siriene.
Sursa: Agerpres