Arne Schönbohm, președintele Serviciului pentru Securitatea Informaţiilor (BSI) din Germania, a fost demis de Ministerul german de Interne, fiind acuzat de menţinerea cooperării cu agenţiile secrete ruse, afirmă surse citate de publicaţia Der Spiegel şi site-ul RND.de.

Preşedintele Serviciului pentru Securitatea Informaţiilor din Germania a fost demis. Scandal imens privind legăturile cu Rusia

Mai mult, după demiterea din funcţie, acesta va fi vizat de o procedură disciplinară. Decizia intervine după ce ministrul german de Interne, Nancy Faeser, criticase activităţile lui Arne Schönbohm şi se distanţase de acesta.

Ministrul de Interne este nemulţumit că, în pofida sancţiunilor impuse de Occident Rusiei, Arne Schönbohm continuă contactele cu asociaţia Consiliul German pentru Securitate Cibernetică, o entitate care colaborează cu serviciile secrete ruse.

Arne Schönbohm nu mai avea încrederea ministrului de Interne

Arne Schönbohm nu mai avea încrederea ministrului de Interne Nancy Faeser, după ce a fost bănuit de presupuse contacte cu serviciile secrete ale Moscovei. Astfel, Nancy Faeser a anulat tradiţionala prezentare comună a raportului anual al Oficiului Federal pentru Securitate Cibernetică, pe care îl prezidează Schönbohm.

Ţinta este aşa-numitul German Cyber ​​​​Security Council, o asociaţie fondată de acelaşi funcţionar în urmă cu zece ani şi recent subiect de puternice critici pentru cooperarea strânsă cu serviciile secrete de la Moscova. Potrivit unui material difuzat pe postul ZDF, a doua reţea publică, Schönbohm, chiar dacă nu mai este la cârmă, ar fi în continuare în contact permanent cu organizaţia care reuneşte experţi şi companii publice şi private.

În august, şeful securităţii cibernetice germane a participat la jubileul asociaţiei, unde a ţinut discursul principal. Un indiciu puternic al relaţiilor ambigue ale Consiliului de Securitate Cibernetică cu Moscova este prezenţa în rândul asociaţilor săi, până de curând, a Protelion, o companie germană-soră a grupului rus O.A.O Infotecs, fondată de un fost agent KGB.

Potrivit ZDF, fondatorul ar fi fost premiat pentru meritele sale de Vladimir Putin. În acest timp, creşte îngrijorarea că infrastructura critică a Germaniei este vizată de ruşi din cauza sprijinului acorat de Berlin pentru Ucraina. Mai ales după ce un aparent act de sabotaj recent a paralizat întregul trafic feroviar din regiunile de nord-vest ale ţării, din Saxonia Inferioară până în Schleswig-Hollstein, pentru mai bine de trei ore.

La început, Deutsche Bahn spusese că este un defect al sistemului radio digital al trenurilor, dar ulterior guvernul a admis o cauză intenţionată. Potrivit ministrului Transporturilor, Volker Wissing, două cabluri au fost tăiate. Un document intern al Parchetului Federal nu ar exclude rolul unui stat în actul de sabotaj, în timp ce preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Bundestagului, Anton Hofreiter, s-a referit în mod explicit la o posibilă implicare a Rusiei.