Radu Ioanid ar putea să fie viitorul ambasador al României în Israel, potrivit ultimului anunţ al preşedintelui.  Klaus Iohannis a anunţat marţi că intenţionează să îl promoveze pe Radu Ioanid pentru această funcţie.

“Această chestiune (a ambasadorului României în Israel – n.r.) a fost în atenţia mea tot timpul. (…) Intenţionez să îl promovez pe Radu Ioanid, care va intra în procedurile diplomatice. (…) Sperăm ca la începutul anului să avem ambasadorul nostru în Israel”, a transmis Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Cine este Radu Ioanid

Radu Ioanid, în vârstă de 66 de ani, este un istoric și filozof de origine evreiască, originar din România şi stabilit in Statele Unite ale Americii. A emigrat din România în martie 1987 și s-a stabilit în SUA.

Din decembrie 1990 până în septembrie 2000 a deținut diverse funcții manageriale și de cercetare la Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington. A fost vice-președinte al Comisiei Internaționale pentru Studiul Holocaustului în România, prezidate de Elie Wiesel, în perioada octombrie 2003-noiembrie 2004. Din septembrie 2000 este director al “International Archival Programs Division” din cadrul Muzeului Holocaustului din Washington.

Comisia Internațională pentru Studiul Holocaustului în România a elaborat raportul științific în baza căruia Ion Iliescu a admis oficial participarea României la genocidul îndreptat împotriva evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.