Conform unor surse guvernamentale, Administrația Prezidențială a închirat o aeronavă de tip Gulfstream 550 pentru deplasarea în Statele Unite ale Americii. Specialiști din aviație ne-au exlicat că aeronava Gulfstream 550 se poate caracteriza ca avionul cu cel mai bun raport calitate-preț din categoria business jet. Avionul Gulfstream 550 are o capacitate de 19 locuri sau opt cabine de dormit. Are o viteză de croazieră de 850 de km/oră şi o viteză maximă de 926 de km/oră şi poate parcurge 12.501de km.

Avionul Gulfstream 550, închiriat de  Administrația Prezidențială pentru vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA, poate decola de pe piste scurte și poate zbura la o altitudine maximă de 15.545 m. O oră de zbor cu acest tip de avion poate costa până la 8000 euro, dar în anumite situaţii firmele private care închiriază astfel de aeronave pot face discounturi.

Avionul Boeing-ul 707n Carpaţi, cunoscut drept aeronava prezidenţială, a fost scos din uz în 2010. În ultimii ani, Administrația Prezidențială a închiriat diverse aeronave pentru delegațiile oficiale.
La începutul anului trecut, guvernul Cioloș, la nivelul Ministerului Transporturilor, a format o comisie care s-a ocupat de achiziţia unei aeronave prezidenţiale. La sfârșitul anului 2016, tehnocrații au decis să nu mai achiziţioneze avionul prezidenţial, pe motiv că nu există un cadru legal pentru a face această achiziţie.