"Am decis astăzi şi am făcut-o deja – am promulgat bugetul de stat, cât şi bugetul asigurărilor sociale. Ţara are nevoie de buget şi Guvernul care s-a angajat să execute acest buget acum are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni. 

El a susţinut însă că abordarea Guvernului în cazul bugetului de stat este 'hiperoptimistă'. 

"Aşa cum am promis la începutul săptămânii, am făcut o analiză a bugetului şi a bugetului de asigurări sociale. Această analiză aprofundată a confirmat tot cea am spus şi data trecută: veniturile la buget sunt aşa cum au spus unii, optimiste, eu spun supraapreciate, cheltuieli sunt prevăzute în sumă foarte mare, abordare hiperoptimistă a bugetului se poate vedea, de exemplu, făcând o comparaţie între veniturile la bugetul general consolidat de anul trecut şi ce se prevede pe anul acesta, unde se constată o creştere de 14%, fără să fie vreo explicaţie cum se ajunge la această creştere fenomenală. 14% este foarte mult pentru bugetul general consolidat. De asemenea, se confirmă că există prevăzute credite de angajament într-o sumă nemaivăzută de peste 50 de miliarde", a spus şeful statului. 

Preşedintele Iohannis a subliniat că aşteaptă de la Executiv responsabilitate. 

"Pentru Guvern am un mesaj simplu: în cursul acestui exerciţiu bugetar pe care tocmai l-am promulgat cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate şi responsabilitate", a spus şeful statului. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că bugetul de stat pe anul 2017 este unul problematic şi riscant, punctând faptul că există riscul real să se depăşească deficitul de 3%.

"Mi s-a părut corect să cunosc opinia Guvernului înainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere în Parlament. (…) Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate, pe de altă parte se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la aşa-numitele credite de angajament – sunt credite de angajament prevăzute în sumă de 54 de miliarde – care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care probabil îl va transmite şi în spaţiul public. (…) În ansamblu trebuie să recunosc că sunt îngrijorat'', a spus şeful statului, după întâlnirea avută la Cotroceni cu premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

El a precizat că în zilele următoare, împreună cu echipa sa, va aprofunda analiza bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pe acest an.

"Vom avea în vedere şi punctele de vedere prezentate de prim-ministru şi de ministrul Finanţelor", a adăugat Iohannis.

Preşedintele Iohannis a arătat că în zilele următoare va lua o decizie cu privire la bugetul de stat pe anul 2017.

Pe de altă parte, şeful statului a declarat că în zilele următoare va anunţa data la care se va organiza referendumul pe care l-a iniţiat pe tema luptei anticorupţie.

"Acest referendum este necesar, de aceea am început demersul. Ce voi face o să vă spun în zilele următoare. Exact în zilele următoare o să vă spun când se convoacă referendumul", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

AGERPRES