Într-un discurs la Chicago, Yellen a apreciat că economia americană este departe de cele două obiective, Fed vizând un grad maxim de ocupare într-un context de stabilitate a preţurilor. Yellen a precizat că pentru majoritatea membrilor comitetului de politică monetară de la Fed, o rată ideală a şomajului ar fi una cuprinsă între 5,2% şi 5,6%, mult sub nivelul de 6,7% înregistrat în luna februarie.

'Deşi au fost făcute progrese constante, nu există nicio îndoială că economia şi piaţa muncii nu au revenit la normalitate. Cred că va fi nevoie în continuare pentru o anumită perioadă de timp de un sprijin extraordinar şi cred că acest punct de vedere este împărtăşit de colegii mei din comitetul de politică monetară', a declarat Yellen în primul său discurs important de la preluarea funcţiei de preşedinte al Fed în luna februarie.

Declaraţiile lui Yellen sugerează că, deşi Fed îşi va reduce achiziţiile de obligaţiuni urmând a le opri complet la finele acestui an, nu are de gând să majoreze curând dobânda de bază. Banca centrală a SUA menţine de peste cinci ani dobânda de bază la un nivel apropiat de zero pentru a stimula creditarea, consumul şi creşterea economică. AGERPRES/