”Prudenţa manifestată de bănci la creditarea sectorului real al economiei este determinată de disciplina financiară laxă, de recurgerea uneori abuzivă a companiilor la procedura de insolvenţă, precum şi de constrângerile de finanţare din perioada de criză. Dacă s-ar fi introdus un filtru la creditarea persoanelor juridice, precum este Biroul de Credit în cazul persoanelor fizice, şi ar creşte gradul de utilizare a garanţiilor pentru a asigura o cerere solvabilă, creditele nou acordate ar înregistra un ritm de creştere mai amplu”, a declarat, marţi, Dănescu, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, în caz de insolvenţă a unei companii, şansele de redresare sunt relativ scăzute, deci şi şansele ca acele credite acordate companiei să redevină performante sunt reduse.

”Cum probabilitatea de nerambursare este mare, banca trebuie să îşi asume riscuri corespunzătoare pentru a-şi asuma acel rol de intermediar. Statistica BNR arată că rata de neperformanţă în cazul IMM-urilor era de 31,5% la finele anului trecut. Practic, un leu din trei lei plasaţi în credite la IMM-uri nu se mai întoarce la bancă. În schimb, banca este obligată să provizioneze corespunzător expunerile neperformante, iar necesarul de provizionare afectează profitabilitatea băncilor. (…) Finanţarea în timpul procedurii este o posibilitate, dar trebuie analizat fiecare caz în parte”, a mai spus Dănescu, potrivit aceleiași surse.

Reprezentantul ARB mai spune că riscul asumat de bancă trebuie balansat în mod corespunzător, obiectivul fiind acela de a promova o creditare sustenabilă şi profitabilă, care să nu indice nicio problemă în restituirea banilor, protejând în acest mod şi deponenţii.