Una din principalele probleme cu care se confruntă în prezent sistemul judiciar este legată de personalul insuficient și de avalanșa de dosare din ultima perioadă. ”Criza a determinat o creștere semnificativă a numărului de cauze. A crescut numărul litigiilor de muncă din cauza tăierilor salariale, a insolvențelor, a cauzelor legate de executarea unor contracte și a contestațiilor la executare pentru neplata ratelor la bănci”, a precizat președintele CSM.
Acesta este de părere că situația actuală se va prelungi încă un an și jumătate sau chiar doi ani. De aceea, Horațius Dumbravă consideră că ”starea justiției este foarte gravă, în acest moment”.
În ceea ce privește finanțarea instanțelor, președintele CSM consideră că, pentru a avea o Justiție independentă, fără influențe din sfera politicului, bugetele acestora ar trebui să treacă de la Ministerul Justiției la Consiliul Superior al Magistraturii. Pe lista atribuțiilor CSM se află și organizarea şi funcţionarea instanţelor şi a parchetelor.