Președintele Chinei, apel la o mai mare cooperare între țări: Ar trebui să înlăturăm barierele

Cu toate acestea, președintele Republicii Populare Chineze a precizat că este nevoie ca lumea să învingă împreună pandemia pentru a face următorul pas. În cadrul declarațiilor de luni de la Forumul Economic Mondial, Xi Jinping a mai spus că eforturile comune sunt singura modalitate de a trece peste pandemia de coronavirus, cerând, de asemenea, ca vaccinurile să fie distribuite în mod echitabil. În plus, președintele Chinei a mai spus că ar trebui ca vaccinarea să accelereze la nivel mondial.

Xi Jinping a vorbit și despre economiile lumii, spunând că este nevoie de o mai mare cooperare, adăugând că ”ar trebui să înlăturăm barierele și să nu construim ziduri. Ar trebui să ne deschidem”.

El a mai spus că există țări în curs de dezvoltare care au căzut din nou în sărăcie din cauza pandemiei de coronavirus, în timp ce altele se confruntă cu vremuri grele.

„Națiunile dezvoltate au nevoie de politici economice responsabile, ar trebui să controleze efectele de propagare ale politicilor pentru a evita impactul țărilor în curs de dezvoltare”, a spus acesta, afirmând, în același timp, că Republica Populară Chineză va continua să se deschidă și este angajată în reformele economice și de piață.

Președintele Republicii Populare Chineze a aboradat și tema economiei digitale despre care spune că are nevoie de reguli globale, cerând, de asemenea, și un schimb mai mare de informații în întreaga lume.

„Lumea trece prin schimbări majore, nemaivăzute în ultimul secol, iar modul de a învinge pandemia și de a construi o lume post-COVID este o preocupare comună pentru oamenii din întreaga lume”, a spus președintele chinez în timp ce s-a adresat summit-ului prin videoconferință, scrie MoneyControl.

Vladimir Putin se va întâlni cu Xi Jinping

În cursul zilei de vineri, minsitrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va avea o întrevedere cu președintele Chinei, Xi Jinping, în prima zi a Jocurilor Olimpice de la Beijing.

În cadrul unei conferințe de presă, șeful diplomației de la Moscova a declarat că autoritățile ruse se pregătesc pentru un summit ruso-echinez oficial.

De asemenea, Serghei Lavrov a declarat că dialogul programat pentru data de 4 februarie nu va fi doar între cei doi șefi de stat, ci va curprinde negocieri de amploare între cele două guverne.