Potrivit purtătoarei de cuvânt, Juncker va participa la Forumul economic internaţional de la St. Petersburg joi şi vineri şi în acest interval va avea prima întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin din noiembrie 2014. 

Relaţiile între Moscova şi UE au fost tensionate după ce Rusia a anexat Ucraina şi a acordat sprijin rebelilor în estul Ucrainei. Sancţiunile reciproce sunt în vigoare de doi ani şi este probabil ca acestea să fie prelungite. 

Juncker a pledat pentru relaţii mai bune cu Rusia şi a afirmat în octombrie că politica UE în domeniu nu ar trebui 'dictată' de Washington. Vineri, purtătoarea de cuvânt a UE a precizat că Juncker a transmis clar că vizita sa în Rusia nu va schimba poziţia UE. 

'Cred că este foarte important să încercăm, cel puţin în chestiunile economice, să facem paşi în direcţia Rusiei. Pot să vă asigur că nu va exista o relaxare a poziţiilor europene la St. Petersburg', a spus Juncker săptămâna trecută, potrivit sursei citate. 

Acceptarea de către Juncker a invitaţiei la forumul internaţional economic de la St. Petersburg a provocat critici în rândul unora dintre europeni, care se tem că hotărârea de a menţine sancţiunile la adresa Rusiei a slăbit, notează Reuters.