„România are mare nevoie de investiţii pe termen lung şi cu cât sunt mai multe vehicule investiţionale pe termen lung, cu atât România se va dezvolta, va creşte produsul intern brut, productivitatea, va dezvolta infrastructura şi asta înseamnă bunăstare pentru români. Cred că cel mai bun model pentru noi este cel polonez care printr-o combinaţie inteligentă reuşesc să investească în economie şi aceste cheltuieli să nu intre în deficitul bugetar. Cred că este o şansă unică pentru România după ani de zile, pentru că discutăm de 4-5 ani de un fond suveran, în final să reuşim să îl punem pe roate. Detaliul este esenţial. Detaliile fac diferenţa. Eu sper ca 2018 să marcheze prima investiţie a fondului suveran în economia românească", a spus Lucian Anghel, citat de Agerpres. 

Potrivit acestuia, în Polonia fondul suveran se bazează pe listări ale companiilor de stat, respectiv pachete minoritare. „Fondul acesta – dacă ne uităm cum este finanţat în Polonia care cred că este cel mai apropiat model pentru că alte modele de fonduri suverane se bazează pe resurse energetice care diferă mult faţă de cel polonez – în Polonia se bazează mult pe listări de companii, pachete minoritare, iar banii în loc să se ducă la buget se duc în acest fond suveran. Practic, prin intermediul acestui fond suveran se împuşcă doi iepuri. Unul este că nu intră în deficitul bugetar investiţia pe care o face pe termen lung şi îşi permite să aştepte pe termen lung finalizarea unui proiect, ceea ce este foarte important. Al doilea lucru este că la orice investiţie pe care fondul o face, aduce şi capital privat. Adică multiplică efectul nu numai din banii statului cât şi instituţii financiare internaţionale, fonduri de pensii, alte tipuri de investitori internaţionali sau locali care ar putea să investească în acel proiect. Practic, efectul de multiplicare poate să ajungă aproape de 4. Deci la un euro investit de stat, investitorul privat poate să mai aducă patru", a mai afirmat oficialul BVB. 

El consideră că foarte mult contează echipa managerială a acestui fond care va fi controlat de stat. „Nu orice proiect poate fi finanţat. Bine făcut, acest fond va putea ajuta dezvoltarea economiei româneşti pe termen foarte lung. Va conta foarte mult echipa managerială şi dimensiunea. Cu cât dimensiunea creşte, cu atât va putea să finanţeze tot mai multe proiecte", a mai arătat Anghel.