Preşedintele bulgar Gheorghi Pârvanov nu este convins că ţara sa iese din recesiune, transmite agenţia bulgară de presă BTA.

Comentând cele 0,5 procente de creştere raportate de Institutul Naţional de Statistică din Bulgaria pentru al doilea trimestru din 2010, Pârvanov a declarat că metodologia aplicată indicatorilor monitorizaţi trebuie să fie schimbată din moment ce nu au fost observate progrese tangibile în producţia şi economia ţării.

Pârvanov a avertizat în legătură cu alimentarea unor ‘iluzii excesive’. Şeful statului bulgar a afirmat că recesiunea continuă în Bulgaria, la fel şi în Europa. Subliniind faptul că în anumite ţări din Europa se observă un nou val al recesiunii, Pârvanov a declarat că Bulgaria ar trebui ‘să-şi înveţe lecţia’ din această stare de fapt.

Pe de altă parte, preşedintele a menţionat că ‘nu există motive pentru o destabilizare pe plan politic în Bulgaria’, atunci când a fost întrebat dacă are o variantă de guvernare interimară în cazul în care premierul Boiko Borisov îşi duce la îndeplinire ameninţarea de a demisiona în momentul declanşării unor mişcări de protest şi greve.

Pârvanov a explicat că manifestaţii şi greve împotriva austerităţii se desfăşoară peste tot în Europa, aşa că ‘lucrurile în Bulgaria n-ar trebui dramatizate’.

Şeful statului bulgar a spus că ameninţările de genul celei a lui Borisov dovedesc ezitare şi o anumită slăbiciune, ce ar putea submina stabilitatea guvernării mai mult decât ar manifestaţiile şi criticile lansate de opoziţie.

Pârvanov a cerut guvernării mai multă substanţă şi încredere de sine, atitudine care, în opinia sa, este mult mai potrivită pe timp de criză.

SURSA: Agerpres