„În mandatul nostru, BCE este pregătiră să facă orice este necesar pentru a menţine euro. Şi credeţi-mă, va fi suficient”, a afirmat joi şeful BCE la o conferinţă desfăşurată la Londra.
„În măsura în care nivelul randamentelor obligaţiunilor guvernamentale afectează canalele de transmitere a politicii monetare, vom face tot ce este posibil să remediem acest aspect, conform mandatului pe care îl avem. Trebuie să învingem această fragmentare financiară, să rezolvăm aceste probleme”, a adăugat Mario Draghi. Declaraţiile sale vin după ce oficialii spanioli au cerut ca BCE să facă mai mult pentru a contracara turbulenţele de pe pieţele financiare care au dus la un avans record al costurilor de creditare ale Spaniei.
Luni dimineaţă, randamentele obligaţiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au urcat la 7,41%, fiind cel mai ridicat nivel de la introducerea euro, în 1999, şi demonstrând scepticismul investitorilor privind capacitatea guvernului de la Madrid de a-şi gestiona datoria publică.
Dacă tendinţa va continua, Spania ar putea fi nevoită să solicite un pachet de asistenţă financiară, aşa cum au făcut Grecia, Irlanda şi Portugalia. După declaraţiile lui Mario Draghi euro s-a apreciat faţă de dolar, iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au scăzut la 7,24%.
Sursa: Agrepres