Luând cuvântul la o conferinţă organizată de federaţia industriei germane la Berlin, Draghi a apreciat că avansul economic de 0,3% înregistrat de zona euro în al doilea trimestru al acestui an este binevenit dar a subliniat că relansarea economică rămâne una fragilă iar rata şomajului este mult prea mare.

‘Un mijloc pentru a recupera rapid decalajul de competitivitate este să acţionezi asupra salariilor. O altă abordare, pe termen lung, este să majorezi productivitatea’, a explicat Mario Draghi. ‘În timp ce ajustarea costurilor nu conduce decât la o majorare relativă a competitivităţii, câştigurile de productivitate pot fi absolute şi în folosul tuturor ţărilor’, a adăugat Draghi, precizând că inovaţia şi investiţiile sunt modalităţi pentru a stimula productivitatea, şi, prin intermediul politicilor de stimulare, guvernele pot acţiona asupra acestora. Restabilirea competitivităţii în zona euro este ‘un element cheie pentru a îmbunătăţi situaţia economică actuală’, consideră Mario Draghi.

Pe lângă eforturile cu privire la îmbunătăţirea competitivităţii, Mario Draghi a subliniat încă odată importanţa înzestrării uniunii monetare cu o arhitectură instituţională mai puternică, în special prin intermediul uniunii bancare. Aceasta din urmă ar urma să ajute la relansarea pieţei creditului în zona euro dar şi la accelerarea procesului de redresare a băncilor cu probleme.

Mario Draghi a reiterat că BCE va menţine dobânda de referinţă la un nivel scăzut pentru o perioadă prelungită de timp, având în vedere situaţia fragilă în care se află economia zonei euro precum şi nivelul ridicat al şomajului. AGERPRES