Problema datoriei ţărilor europene, a estimat el, este mult mai îngrijorătoare în viitorul apropiat decât consecinţele "pe teremen mediu şi lung" a retrogradării, pentru prima dată în istorie, a ratingului de creditare din SUA, care a provocat panică pe pieţe.

"Suntem la începutul unei furtuni noi şi diferite, nu este aceeaşi criză ca în 2008", a afirmat el într-un interviu publicat sâmbătă de săptămânalul australian Weekend Australian.

"În ultimele două săptămâni, am trecut de la o recuperare dificilă – cu o creştere bună pentru ţările emergente şi pentru câteva ţări, cum ar fi Australia, însă mult mai ezitantă pentru ţările cele mai dezvoltate – la o fază nouă şi mai periculoasă", a spus preşedintele Băncii Mondiale.

Criza din zona euro "ar putea fi problema cea mai importantă" problemă a economiei mondiale, a adăugat Robert Zoellick, cerând ţărilor europene să ia măsurile necesare cât mai rapid posibil.

"Cu cât aştepţi mai mult, cu atât măsurile vor fi mai severe – aceasta este lecţia pe care am învăţat-o în 2008", a mai afirmat el, încurajându-l pe premierul britanic David Cameron să menţină, în pofida revoltelor, măsurile de austeritate, care sunt "cu adevărat necesare".

Preşedintele Băncii Mondiale a estimat totodată că această criză a fost pe cale de a transfera "foarte repede din punct de vedere istoric" puterea economică a Occidentului către China, care poate însă "să nu-şi asume acest rol", preocupată fiind de propriile sale probleme.