'Noi suntem acum într-o acţiune de curăţenie şi redresare, reconstrucţie, în acelaşi timp. Pe noi ne interesează ca populaţia să primească serviciile de care are nevoie şi mai ales despăgubirile. Este un dezechilibru acum între veniturile din piaţa de asigurări şi costul despăgubirilor pe care îl corectăm şi probabil, în timp, dar cât mai repede posibil, într-un an de zile probabil, cel târziu, piaţa asigurărilor se reechilibrează', a afirmat Negriţoiu.

În ceea ce priveşte poliţele de asigurări de răspundere civilă auto /RCA/, preşedintele ASF a apreciat că ar putea fi înregistrată o tendinţă de creştere a preţurilor.

'Cred că va fi o tendinţă de creştere a poliţelor, altfel vom avea tot mai mulţi oameni care nu sunt despăgubiţi pentru accidentele pe care le-au suferit, tot mai multe reclamaţii şi este foarte greu de rezolvat problema asta la nivelul sistemului. Vreau să fac o menţiune: poliţele nu se cumpără decât de şoferi, poliţele se cumpără de către proprietarii de maşini. Autoturismele sunt tot mai vechi, accidentele sunt tot mai frecvente şi costurile de reparaţii sunt tot mai mari. Costul trebuie asociat cu consecinţele ulterioare. Dacă noi astăzi avem un dezechilibru între despăgubiri şi venituri, îl avem tocmai pentru că partea de costuri este mai mare decât partea de venituri şi pentru că nu au ajuns bani suficienţi pentru toată lumea şi vrem să rezolvăm această problemă. Probabil că în acest proces poliţele de asigurare se vor scumpi, dar nu este obligatoriu – depinde de la societate la societate', a spus oficialul ASF.

Preşedintele ASF a mai precizat că o economie modernă funcţionează pe resurse financiare diversificate, că o economie trebuie să devină mai puţin dependentă de creditul bancar, care este mai rigid şi din ce în ce mai puţin disponibil, iar companiile pot să apeleze la resurse de finanţare pe pieţele financiare nebancare – piaţa de capital, piaţa asigurărilor, piaţa pensiilor private.

 

'Economiile moderne se finanţează prin pieţe nebancare, de la SUA, unde 60% din economie este finanţată de pieţele nebancare, până la 40% în Europa. Noi suntem astăzi numai la 5% şi suntem pe o traiectorie de dezvoltare a acestor pieţe', a precizat Negriţoiu.AGERPRES